Prvá dáma USA Jill Bidenová pricestovala na Slovensko

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová v sobotu popoludní pricestovala na Slovensko.

07.05.2022 16:33 , aktualizované: 19:56
Ivan Korčok / Jill Bidenová / Foto: ,
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok víta prvú dámu USA Jill Bidenovú po prílete na letisku M. R. Štefánika 7. mája 2022 v Bratislave.
debata (38)

Podľa šéfa slovenského rezortu zahraničia Ivana Korčoka (nominant SaS) je návšteva prvej dámy USA potvrdením výborných slovensko-amerických vzťahov. Minister vníma jej návštevu „aj ako prejav uznania za to, že naša vláda a občania stoja za Ukrajinou a denne to preukazujú konkrétnymi činmi.“

Prvá dáma absolvuje viaceré stretnutia v Bratislave, navštívi tiež Košice a obec Vyšné Nemecké. Na bratislavskom letisku M. R. Štefánika ju privítal šéf slovenského rezortu zahraničia Ivan Korčok (nominant SaS).

Po príchode do Bratislavy by sa mala stretnúť s pracovníkmi amerického veľvyslanectva. V nedeľu (8. 5.) odcestuje na východné Slovensko.

Video: Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová pricestovala na Slovensko.

Video

V Košiciach sa stretne s tamojším primátorom Jaroslavom Polačekom a predsedom Košického samosprávneho kraja Rastislavom Trnkom. Pri autobusovej stanici navštívi krízové centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Absolvuje aj stretnutie so slovenskými a ukrajinskými matkami i deťmi pri príležitosti Dňa matiek.

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa stretne s predsedom vlády Eduardom Hegerom, jeho manželkou a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Úrad vlády SR priblížil, že spolu navštívia dobrovoľníkov a predstaviteľov zložiek, ktoré zabezpečujú východnú hranicu a pomáhajú utečencom z Ukrajiny.

V pondelok sa plánuje stretnúť aj s ďalšími členmi slovenskej vlády a prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Svoju štvordňovú cestu do Európy začala Bidenová v piatok (6. 5.) návštevou amerických vojakov pôsobiacich na základni v Rumunsku. Pred odletom na Slovensko sa stretla s prvou dámou Rumunska Carmen Iohannisovou na obede v jej súkromnej rezidencii. Ide o druhú zahraničnú cestu Bidenovej bez svojho manžela – po návšteve olympiády v Tokiu.

Biden, Jill Bidenová, Joe Biden Čítajte viac Čo môžu Slováci očakávať od prvej dámy USA?
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Jill Bidenová