Pre matky ukrajinských detí bola návšteva Jill Bidenovej v Košiciach vzpruhou

Návšteva prvej dámy USA Jill Bidenovej priniesla do Košíc najmä podporu a uznanie dobrovoľníkom i matkám z Ukrajiny a zo Slovenska.

08.05.2022 14:31
Jill Biden Foto: ,
Prvá dáma USA Jill Bidenová (vpravo v popredí) počas návštevy základnej školy na Tomášikovej ulici v Košiciach, 8. máj 2022
debata (41)

V rámci svojej návštevy Slovenska v nedeľu manželka amerického prezidenta navštívila Košice a Vyšné Nemecké.

Jej prvé kroky v meste viedli do krízového centra pre utečencov, ktoré je na kúpalisku Červená hviezda. Okrem dobrovoľníkov sa porozprávala aj s niekoľkými utečencami, ktorí sa v centre nachádzali. Zaujímalo ju, odkiaľ prišli, čo sa stalo s ich domovom, prípadne čo prežívajú po príchode na Slovensko.

Video: Jill Bidenová počas návštevy základnej školy v Košiciach.

Video

Po zhruba hodinovej návšteve sa presunula do základnej školy na Tomášikovej ulici. V tejto škole vznikli prednedávnom dve triedy pre ukrajinských žiakov. Aktuálne sa tam učí 60 detí. Škola zároveň pripravila vyučovanie v slovenčine pre ukrajinských rodičov.

Na príchod takej vzácnej návštevy mali v škole iba niekoľko dní. Snažili sa veľmi dobre pripraviť. „Tešíme sa, že s pani Bidenovou môžeme takto spolu s ukrajinskými a slovenskými matkami osláviť dnešný Deň matiek,“ povedala na úvod riaditeľka ZŠ Renáta Obšatníková.

Takáto udalosť sa podľa nej vyskytne tak raz za život. „Prvej dáme chceme ukázať, ako je ukrajinským deťom na našej škole dobre, aj ako vedia spolupracovať s našimi školákmi. Pani Bidenová je tiež učiteľka, takže verím, že ako pedagogička bude vnímať celkovú atmosféru a bude nám rozumieť," pokračovala Obšatníková.

Prvá dáma USA Jill Bidenová navštívila základnú...
Prvá dáma USA Jill Bidenová navštívila základnú...
+4Prvá dáma USA Jill Bidenová navštívila základnú...

Keďže pracovný program prezidentovej manželky bol veľmi obmedzený, škola pripravila iba krátke uvítanie tradičným slovenským zvykom chlebom a soľou. Ponúkali ho žiaci školy Tomáš a Tamara, ktorí boli oblečení v slovenských krojoch zo Šace a Margecian. Štyri ukrajinské dievčatá potom zaspievali pieseň.

Po privítaní sa už Jill Bidenová vydala medzi deti a matky, ktoré si pre ňu pripravili papierové kvetinky. Obdivovala obrázky, na ktorých deti kreslili svoju rodinu. Medzi viacerými darmi vynikali dva obrazy od Ruslany Liashenko a Viktoriye Bondarenko. Liashenko je v Košiciach asi mesiac. Jej obrazu dominovala slnečnica, ktorá je symbolom Ukrajiny a osobne ho darovala prvej dáme. Bondarenko je v Košiciach už štyri roky a vedie denné detské centrum pre ukrajinské matky s deťmi. Na jej obraze bol anjel, ktorý v náručí zviera zemeguľu.

VIDEO: Prvá dáma USA sa stretla aj s ukrajinskými matkami.

Video

Celá návšteva základnej školy trvala zhruba trištvrte hodinu. Dlhší rozhovor viedla prvá dáma s ukrajinskou mamičkou Annou, ktorá na Slovensko prišla z bombardovaného Charkova. „Som veľmi vďačná nielen Slovákom, ale aj ľuďom na celom svete, ktorí nám pomáhajú. Je to pre mňa obrovská pocta, že sa s nami stretla prvá dáma,“ povedala Anna.

Jill Bidenovú zaujímalo, ako sa mamy rozprávajú so svojimi deťmi o vojne a čo im hovoria, keď chcú vedieť, kedy sa vrátia domov. „Hovoríme im, že vtedy, keď sa skončí vojna. Musíme im povedať hlavne pravdu, samozrejme, bez nejakých podrobností. Aj deti ju potrebujú vedieť.“ Vzácna návšteva bola pre matky obrovskou emočnou podporou. „Už sme hlavne po psychickej stránke veľmi unavené a toto bola pre nás podstatná vzpruha,“ dodala Anna na záver.

Biden, Jill Bidenová, Joe Biden Čítajte viac Čo môžu Slováci očakávať od prvej dámy USA?

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Jill Bidenová