Dôveru vyšetruje tím Gorila. Je to šikanózne, bráni sa poisťovňa

Zlúčenie zdravotných poisťovní Dôvera a Apollo v roku 2009 preveruje vyšetrovací tím Gorila. Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bola táto kúpa kontroverzná, menšia poisťovňa kupovala väčšiu.

09.05.2022 16:44
Peter Kubina / Václav Jirků / Martin Kultan / Foto: ,
Zľava advokát Peter Kubina, partner investičnej skupiny Penta zodpovedný za zdravotníctvo Václav Jirků a generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan počas brífingu Penty a Dôvery 9. mája 2022
debata (29)

„Existujú závažné dôvody predpokladať, že vlastné imanie tejto poisťovne bolo aj 31. decembra 2020 nadhodnotené o približne 150 miliónov eur,“ píše sa v Správe o činnosti Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za rok 2021.

Podľa správy úradu pred fúziou poisťovní bol poistenecký kmeň Apolla – to je vlastne počet všetkých poistencov – nadhodnotený. Tak vlastne vznikla akási finančná bublina, ktorú si nechali akcionári vyplatiť. Išlo o 400 miliónov eur.

Václav Jirků, partner investičnej skupiny Penta zodpovedný za zdravotníctvo, tvrdí, že kauza je v súčasnosti spojená s „až šikanóznym prístupom orgánov verejnej správy a čiastočne aj orgánov činných v trestnom konaní“.

Výsledkom tlaku je podľa neho, ale aj podľa právneho zástupcu poisťovne Dôvera, Petra Kubinu z AK Dentons, je nesúhlas úradu so znovuvymenovaním Martina Kultana za predsedu predstavenstva poisťovne Dôvera.

„Bolo prerušené konanie o žiadosti na vydanie súhlasu s vymenovaním Martina Kultana do funkcie člena a predsedu predstavenstva. Úrad to zdôvodnil tým, že sa vedie na NAKA vyšetrovanie, ktoré sa týka fúzie poisťovní Apollo a Dôvery. Vyšetrovanie má viesť špecializovaný tím Gorila,“ doplnil Kubina.

Úrad ďalej v správe uvádza, že Dôvera „nedisponovala dostatočnou likviditou na výplatu stámiliónových ziskov v prospech konečných užívateľov firmy PHL“. Čo je cyperská spoločnosť Prefto Holdings limited. Správa sa odvoláva na medializované informácie, že s PHL „sa spája Juraj Široký a jemu blízke osoby“. Aby poisťovňa mohla vyplatiť dividendy, úrad spolu s ministerstvom financií schválil Dôvere bankové úvery v rokoch 2011, 2013, 2018. Zástupcovia Dôvery však oponujú, že účtovné závierky poisťovne boli za 13 rokov overené bez výhrad.

Kultan dodal, že úver financovalo sedem, resp. osem medzinárodných bánk. „Tie by nešli do nelegálnej transakcie. Toto je cielená škandalizácia,“ tvrdí generálny riaditeľ poisťovne.

Zástupcom Dôvery prekáža, že v úvode správy sa píše, že „je venovaná pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej“. Podľa úradu totiž Kuciak mal písať o neštandardnom vstupe PHL do spoločnosti Dôvera.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Tím Gorila