Zelenskyj: Ak nezastavíme ruské vojská, potiahnu aj na Slovensko

Poslancom Národnej rady sa počas 65. schôdze krátko po poludní prihovoril cez telemost ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

10.05.2022 06:00 , aktualizované: 17:25
zelenskyj, parlik Foto: ,
Parlament po prejave Volodymyra Zelenského tlieska ukrajinskému prezidentovi postojačky.
debata (798)

„Je to pre mňa obrovská česť a chcem sa vám poďakovať za všetku pomoc Ukrajine,“ povedal Zelenskyj poslancom. „Bolo by dobré, aby sa aj iné krajiny naučili od vás solidarity," pokračoval.

VIDEO: Celý prejav Volodymyra Zelenského pred poslancami
Video

Heger videl, čo okupanti spravili

Zelenskyj tiež spomenul deklaráciu, ktorú podpísala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová o európskej perspektíve Ukrajiny. „Premiér Eduard Heger bol jeden z našich prvých zahraničných priateľov, ktorí videli predmestie Kyjeva a videl, čo tam urobili ruskí okupanti. Aj poslanci vášho parlamentu v Buči a Boroďanke videli, čo sa tam stalo,“ uviedol Zelenskyj s odkazom na aprílovú návštevu premiéra v ukrajinskej metropole.

Zelenskyj v prejave spomenul aj krádeže a znásilňovanie zo strany ruských okupantov, o ničení kultúry či rozstrieľaných školách. „Hovorí to, že sme v epicentre sporu medzi tyraniou a Európskou úniou," pokračoval. Zelensky zopakoval, že Rusko sa jeho krajinu snaží pokoriť. „Ak nezastavíme ruské vojská, pôjdu ďalej. Aj na územie Slovenska. Preto prvý a hlavný nástroj sú zbrane a chcem povedať, že Ukrajinci si budú stále pamätať, že Slovensko im poskytlo to, čo potrebovali," povedal Zelenskyj.

heger, zelenskyj Čítajte viac Heger sa stretol so Zelenským: Ďakujem, Slováci, odkázal ukrajinský prezident

Balík, ktorý potrebujeme

Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje lietadlá a helikoptéry. „Našu zem treba chrániť, potrebujeme vašu podporu," prihovoril sa poslancom Národnej rady a spomenul protiruské sankcie. „Teraz bude prijatý šiesty balík sankcií a je to určite ten balík, ktorý potrebujeme. Energetické sankcie sú potrebné. Rozumieme, že pre vás je to ťažké. Rozumieme, že nemáte náhradu za ruskú naftu a plyn. Ale chcem povedať príklad, aby ste aj vy nám lepšie porozumeli. Rusi bojovali, aby sa plyn vyvážal do Ukrajiny. Chceli, aby sme mali ľahšiu schému za ruský plyn. Najväčším odberateľom plynu bola Ukrajina. Všetko sa skončilo plynovou vojnou. A konečnou zmluvou, ktorá ohrozovala našu suverenitu a veľmi dlho sa naši politici hrajkali s umiestneným námorníctva na našom Krym a spájali to s plynovou otázkou. Chceli nám dať zľavy na plyn, aby ruské námorníctvo bolo na Ukrajine. Ale bolo to iba krytie pre ich propagandu a chystanú anexiu," povedal Zelenskyj.

VIDEO: Slovenskí poslanci postojačky tlieskali Zelenskému
Video

Výsledkom bolo podľa prezidenta vtrhnutie ruských vojsk na územie Ukrajiny v roku 2014 a anexia Krymu. „Prvýkrát sme videli porušenie zmluvných podmienok Ruska, keď komerčné siete premieňali na reťaz, ktorou sa snažia krajinu držať pri sebe," vysvetľoval.

Cena za slobodu

„Ukrajina si prešla cestou omylov, ktorým sa Slovensko a Európa môže vyhnúť. Treba však odmietnuť ruskú naftu, lebo to je cena za slobodu. A sloboda má takú cenu,“ zdôraznil Zelenskyj.

Podľa prezidenta Rusko energiami vydiera Európsku úniu. Odpoveďou by mala byť podľa neho silnejšia integrácia a obrana spoločných hodnôt. „Nie je možné bojovať bez ekonomickej podpory. Rusko sa snaží zničiť našu ekonomiku. Väčšina ruských striel mieri na priemyselné uzly. Prosím vás, aby ste boli naším hlasom v Európskej únii. Po viac ako dvoch mesiacoch vojny Ukrajinci s našimi priateľmi prejavili solidárnosť a preukázali, že Rusko nemôže zopakovať rok 1968 a rozšíriť svoju tyraniu," vyhlásil.

zväčšiť Prázdne miesta v parlamente, kde zvyčajne... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
zelenskyj Prázdne miesta v parlamente, kde zvyčajne sedávajú poslanci za ĽSNS, Smer a nezaradení poslanci hnutia Republika, počas prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„V júni bude konferencia o pomoci pre Ukrajinu. Som vďačný všetkým, ktorí konferenciu pripravujú. Dúfam, že na v Bratislave budeme hovoriť o väčšej pomoci. Čím viac tlačíme na Rusko, tým viac sú jasnejšie obrysy nášho víťazstva,“ dodal na záver svojho prejavu, ktorý zakončil heslom „Sláva Ukrajine“.

Po jeho skončení zožal zo strany poslancov dlhý potlesk. Zelenského prejav odignorovala časť opozičného Smeru, celé hnutie Republika a počas videoposolstva z rokovacej sály odišli poslanci ĽSNS. Na konci príhovoru časť poslancov Smeru tlieskala.

Zelenského „na pôde“ NR SR privítal predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina). Povedal, že Slovensko pomáha Ukrajine, ale najmä utečencom. Podčiarkol, že v zariadení v Častej Papierničke sú tiež ubytovaní Ukrajinci a v samotnom parlamente je výstava o utrpení nášho východného suseda po vyčíňaní ruských okupantov.

Poslanci agresiu odsúdili

Národná rada následne poobede prijala uznesenie, ktorým odsudzuje činy Ruska, jeho prezidenta Vladimira Putina a veliteľov voči zvrchovanému a demokratickému štátu Ukrajina, ako akt bezdôvodnej vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Za prijatie uznesenia hlasovalo 98 poslancov zo 124 prítomných.

V dokumente sa hovorí, že slovenský parlament vyzýva Rusko k okamžitému zastaveniu bojov, stiahnutiu všetkých ozbrojených síl z územia Ukrajiny a rešpektovaniu jej územnej celistvosti v medzinárodne uznaných hraniciach. Slovenský parlament v uznesení podporuje a oceňuje vyjadrenia a činy predstaviteľov organizácií ruského verejného a spoločenského života, mimovládnych organizácií a jednotlivcov odsudzujúce vojenskú agresiu Ruska a vyzýva štátne orgány Ruska vrátane prezidenta Putina, aby zastavili represiu voči týmto osobám a rešpektovali ľudské práva a slobody.

Národná rada SR na návrh vládnych poslancov doplnila do uznesenia text, že sa pozastavuje činnosť Skupiny priateľstva s Ruskou federáciou a Skupiny priateľstva s Bieloruskou republikou v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie, a to až do skončenia vojenskej prítomnosti Ruskej federácie na území Ukrajiny.

Zelenskyj od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát vystúpil pred poslancami rôznych krajinách aj politikmi medzinárodných organizácií.

VIDEO: Živé vysielanie z NR SR

Valáškov návrh neprešiel

Poslanci v utorkovom hlasovaní odmietli návrh zákona o príspevku na predprimárne vzdelávanie dieťaťa z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Valáška.

Zámerom legislatívnej zmeny bolo nanovo nastaviť príspevok na starostlivosť, a to predĺžením nároku až do veku, keď deti nastupujú na povinnú školskú dochádzku. Sumu Valášek navrhoval zvýšiť na 350 eur. Okrem toho chcel docieliť, aby ho mohli využívať aj osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko.

Poslanci odmietli aj návrh nezaradeného poslanca Martina Čepčeka, ktorý chcel novelizovať zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve.

Šuster novým členom RRZ

Novým členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa stane Martin Šuster. Na návrh guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) ho v zvolili poslanci. Šuster je ekonomickým analytikom plánu obnovy. Bol tiež riaditeľom odboru výskumu v NBS. Predtým sa zúčastnil aj na výberovom konaní do funkcie predsedu rady.

Návrh na zvolenie nového člena RRZ bol predložený vzhľadom na uplynutie sedemročného funkčného obdobia členky RRZ Anetty Čaplánovej.

Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti zakotvuje, že členmi RRZ sú predseda a dvaja ďalší členovia rady. Štandardné funkčné obdobie členov tejto rady je sedemročné a jedného ďalšieho člena tejto rady volí a odvoláva NR SR na návrh guvernéra NBS.

Odmietli uznesenie Smeru

Plénum tiež neprijalo uznesenie k prerokovaniu verejnej cenovej politiky a opatrení na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja. Predložili ho poslanci opozičného Smeru. Poslanci navrhovali prerokovanie základných otázok verejnej cenovej politiky na schôdzi NR SR do 17. júna. Súčasne navrhovali prijatie opatrení na zamedzenie, respektíve zmiernenie nežiaduceho cenového vývoja základných potravín, ostatných životne dôležitých tovarov, energií a pohonných látok.

Predkladatelia konštatovali, že vývoj cien má významný vplyv na znižovanie životnej úrovne a sociálny a ekonomický rozvoj SR. Poukázali tiež na to, že krajiny Európskej únie (EÚ) robia rôzne kompenzačné opatrenia na zmiernenie dosahu nárastu cien na životnú úroveň obyvateľstva.

zhromaždenie Čítajte viac Ukrajinu budeme podporovať do úplného víťazstva, povedal Heger Boris Kollár Čítajte viac Rozčúlený Kollár sa vyhráža Ukrajincom: Drzosť, nech nám len skúsia vypnúť plyn
798 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj