Koalícia navrhla pozastaviť skupiny priateľstva s Ruskom a Bieloruskom

Koalícia chce pozastaviť činnosť skupiny priateľstva s Bieloruskom a skupiny priateľstva s Ruskou federáciou v rámci slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie.

10.05.2022 15:23
debata (3)

Skupiny by nemali fungovať, kým sa neskončí vojenská prítomnosť Ruska na území Ukrajiny. Koalícia to navrhla v rámci doplnenia návrhu uznesenia NR SR, ktorým chce odsúdiť činy Ruskej federácie. Pozmeňujúci návrh týkajúci sa skupín podpísali poslanci z SaS, Za ľudí a OĽANO.

Súčasťou uznesenia je aj odsúdenie činov prezidenta Ruska Vladimira Putina, ozbrojených síl Ruskej federácie a jej veliteľov voči zvrchovanému a demokratickému štátu Ukrajina „ako akt bezdôvodnej vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov“.

zelenskyj, parlik Čítajte viac Zelenskyj: Ak nezastavíme ruské vojská, potiahnu aj na Slovensko

Rusko podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej agresívnym aktom na Ukrajine pošliapalo medzinárodné pravidlá a princípy demokracie. „Je pre nás neakceptovateľné udržiavať naďalej vzťahy s režimom, ktorého kroky smerujú k totálnemu spustošeniu krajiny a k vyhladeniu jej obyvateľstva,“ vyhlásila v pléne NR SR. Dodala, že nemáme záujem o interakciu vo forme priateľských zväzkov a nemáme dôvod nadväzovať osobné kontakty s poslancami Ruska a Bieloruska.

Uznesenie odsudzujúce činy Ruska navrhla doplniť aj opozícia. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) podal pozmeňujúci návrh, ktorým chce docieliť, aby NR SR vyzvala predstaviteľov EÚ a jednotlivých štátov európskeho kontinentu vyvíjať „maximálne úsilie na dosiahnutie mieru a skončenie tohto konfliktu čím skôr“. Súčasťou návrhu je aj výzva pre všetky štáty, ktoré v rámci svetového spoločenstva môžu prispieť k mierovému riešeniu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #koalícia #vojna na Ukrajine