Valné zhromaždenie OSN zvolilo Česko do Rady OSN pre ľudské práva

Valné zhromaždenie OSN v utorok zvolilo Českú republiku do Rady OSN pre ľudské práva. V nej nahradí Rusko, ktorému bolo členstvo pozastavené kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

10.05.2022 17:22 , aktualizované: 17:57
OSN / Organizácia spojených národov / Foto: ,
debata

Moskva následne 47-člennú Radu opustila. O zvolení Česka na uvoľnené miesto informovalo Valné zhromaždenie OSN na twitteri.

Správu vzápätí uvítal český minister zahraničia Jan Lipavský, ktorý v príspevku na svojom twitterovom účte poďakoval členským štátom OSN za prejavenú dôveru. „Hneď vo štvrtok nás čaká zasadnutie na porušovanie ľudských práv v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine,“ doplnil šéf českej diplomacie.

Rusko bolo v čase svojho odstúpenia v druhom roku trojročného pôsobenia v UNHRC a Česká republika za neho dokončí tento termín do 31. decembra 2023. Pre Českú republiku hlasovalo 157 členov VS OSN, 23 sa hlasovania zdržalo. Jej mandát začína ihneď.

Rada OSN pre ľudské práva združuje 47 štátov a jej cieľom je presadzovanie a ochrana ľudských práv po celom svete. Prípady možného porušovania týchto práv zo strany Ruska na Ukrajine sa znovu bude zaoberať vo štvrtok na špeciálnom zasadnutí. To inicioval Kyjev, ktorý požiadal o posúdenie situácie na Ukrajine vrátane správ o hromadných obetiach v Mariupole.

Orgán svetovej organizácie sídliacej v Ženeve nemôže prijímať právne záväzné rozhodnutia. Môže však schvaľovať zriadenie vyšetrovacích komisií a jeho rozhodnutia predstavujú významný politický odkaz. Už začiatkom marca Rada OSN pre ľudské práva zriadila komisiu, ktorá má možné ruské zločiny vyšetrovať.

Snahu o vylúčenie Ruska z UNHRC viedli Spojené štáty po tom, čo Moskva 24. februára začala inváziu na Ukrajinu. Valné zhromaždenie OSN 7. apríla schválilo prerušenie členstva Ruska v UNHRC kvôli správam, že ruskí vojaci na Ukrajine vraždia civilistov. Rusko sa následne mandátu vzdalo.

V roku 2011 bola z UNHRC vylúčená Líbya kvôli násiliu proti protestujúcim, ktorého sa dopustili sily vtedajšieho lídra krajiny Muammara Kaddáfího.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rada OSN pre ľudské práva