Naď: Poľsko by mohlo začať strážiť vzdušný priestor SR cez leto alebo na jeseň

Poľsko by mohlo začať strážiť vzdušný priestor SR v priebehu leta alebo začiatkom jesene, predpokladá minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

11.05.2022 13:17
Jaroslav Naď Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď
debata (26)

„Zatiaľ nemáme presne stanovený termín, záleží to od toho, kedy podpíšeme s Poliakmi relevantné technické dokumenty, ktoré k tomu potrebujeme,“ vysvetlil.

Diskusia o možnom poskytnutí stíhacích lietadiel MiG-29 Ukrajine podľa neho nie je na stole. Ako vysvetlil, ukrajinskými prioritami je aktuálne pozemná technika. Zopakoval, že slovenských tankov T-72 sa Slovensko vzdá, až keď bude mať adekvátnu náhradu. Diskutuje sa o tom s viacerými krajinami.

Minister potvrdil tiež zámer do roku 2024 zvýšiť počet príslušníkov Ozbrojených síl SR z aktuálnych približne 14-tisíc na 17-tisíc.

Jaroslav Naď / Mariusz Blaszczak / Čítajte viac Naď: Poľsko je pripravené chrániť vzdušný priestor SR, keď uzemníme stíhačky MiG-29

Šéf rezortu obrany po rokovaní vlády tiež potvrdil, že ministerstvo obrany by malo o niekoľko mesiacov prísť na rokovanie vlády s návrhom na obstarávanie dronov. „S nákupom dronov sme sa pohli aj vďaka tomu, že zástupcovia spoločností, ktoré ich vyrábajú, prišli aj na medzinárodný veľtrh IDEB do Bratislavy, takže sme mali ďalšie rokovania,“ povedal Naď.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Jaroslav Naď #vzdušný priestor #drony