Pellegrini vyzval vládu k demisii a predčasné voľby zakotviť do ústavy

Jediné, čo môže táto vláda urobiť, je odísť zo svojich postov a predložiť do Národnej rady SR novelu ústavy, ktorá umožní vykonanie predčasných parlamentných volieb. „Prosím vládu, aby ukončila toto trápenie,“ vyhlásil dnes na tlačovej konferencii predseda strany Hlas Peter Pellegrini.

12.05.2022 12:06 , aktualizované: 14:49
NR SR: Rokovanie 65. sch?dze Foto: ,
Nezaradení poslanci Richard Raši a Peter Pellegrini počas rokovania Národnej rady.
debata (14)

Osobitne sa obrátil na premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) a požiadal ho, aby urobil rozhodnutie o odchode z funkcie.

Pellegrini kritizoval vládu za neschopnosť prijať balík pomoci v súvislosti so zdražovaním. To, čo dnes vládna koalícia prezentuje, bolo vidno aj pred rokom a súčasná koalícia iná nikdy ani nebude. Pripomenul, že Igor Matovič (OĽaNO) pred rokom našiel vinníka všetkého zla počas pandémie, ktorým bol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a dnes sa situácia znovu opakuje. Podľa šéfa Hlasu-SD vláda dokázala prijať iba „chabé“ navýšenie pomoci za vyše 20 miliónov eur, ktorá sa týka malého počtu obyvateľov. Minister Sulík sa, ako uviedol Pellegrini, venuje Geissenovom namiesto toho, aby bolo zrejmé, ako bude Slovensko platiť za dodávky ruského plynu a aké sú dohody. „Toto zaujíma normálneho človeka,“ poznamenal.

Na Slovensku podľa šéfa Hlasu vládnu veľké dezilúzie, že sa občanov nemá kto zastať. „Kde je spasiteľ Heger?“ pýtal sa Pellegrini. Ako ďalej vyhlásil, premiér Heger „vylieza zo svojej nory“ len vtedy, keď zažíva medzinárodný úspech alebo len vtedy, keď môže „nabrýzgať na opozíciu“. Ako príklad spomenul vyjadrenia premiéra v stredu 11. mája. Podľa Pellegriniho „je mimo normálneho sveta“ tvrdenie, že opozícia má byť zodpovedná za 20-tisíc úmrtí počas pandémie, hoci ju dva roky riešila súčasná vláda. Šéf Hlasu-SD zdôraznil, že vláda namiesto riešenia krízy zaplavuje mediálny priestor politickými šarvátkami. Upozornil, že súčasná ekonomická kríza je podstatne horšia a nezanikne dobrým počasím ako pandémia. Doplnil, že vláda má v rukách ekonomické nástroje na riešenie krízy, len to by nemohla „kašľať“ na občanov.

Pellegrini Čítajte viac Výbor preveruje, či si Pellegrini za štátne užíva auto so šoférom. Hlas označil podnet OĽaNO za nezmysel

Poukázal aj na aktuálny spor medzi OĽANO a SaS, mediálne vyjadrenia ich predstaviteľov a tiež spor ministrov financií Igora Matoviča (OĽANO) a školstva Branislava Gröhlinga (SaS). Obaja ministri v stredu avizovali, že zrejme pôjdu protestovať proti sebe navzájom. To Pellegrini označil za zvrátenosť.

Úrad vlády: Naučte sa trpezlivosti

Líder Hlasu odmieta, že by už mali dohodnutú a pripravenú koalíciu so stranami PS a SaS. Hovorí o chorých výmysloch Matoviča. Pellegrini pripomenul, že napríklad PS odmietlo spoluprácu s Hlasom aj na svojom nedávnom sneme. Hlas podľa jeho slov nehľadá aktuálne žiadnu koalíciu a chce o nej hovoriť až po tom, ako budú známe výsledky parlamentných volieb.

„Odporúčame, aby sa Peter Pellegrini naučil demokratickej trpezlivosti akceptovať štvorročné volebné obdobie a čas do riadnych volieb venoval radšej tvorbe reálneho programu ako populistickej agitácii,“ píše sa v stanovisku Úradu vlády SR.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Peter Pellegrini