Zelenskyj pozval Čaputovú na návštevu Ukrajiny, prezidentka pozvanie prijala

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pozval prezidentku Zuzanu Čaputovú na návštevu Ukrajiny. Informoval o tom samotný Zelenskyj v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

12.05.2022 21:14 , aktualizované: 13.05.2022 09:10
Ukrajina SR Kyjev prezidentka Čaputová návšteva... Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas oficiálnej návštevy Ukrajiny.
debata (73)

„Telefonoval som s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hovorili sme o pokroku v súvislosti s nadobudnutím štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie, podporili sme narastajúce sankcie. Diskutovali sme aj o dovoze paliva zo Slovenska,“ uviedol Zelenskyj na Twitteri.

Zelenskyj prezidentke ďakoval aj za jej návrh, aby spoločne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom viedli dialóg s krajinami Európskej únie, ktoré sú ku kandidátskemu statusu pre Ukrajinu zdržanlivejšie. „Poďakoval som sa za humanitárnu a obrannú pomoc a pozval som ju na Ukrajinu,“ uzavrel Zelenskyj svoj príspevok.

„Pre milióny Ukrajincov je vojna každodennou realitou, ktorá zanecháva okrem nespočetných ľudských tragédií aj nedozerné ekonomické škody. Aj preto už teraz rozmýšľajú o obnove a rekonštrukcii svojej krajiny, ktorá bude príležitosťou aj pre naše firmy a expertov,“ uviedla prezidentka v statuse na sociálnej sieti.

Čaputová sa Zelenskému zároveň poďakovala a vyjadrila mu uznanie za to, akým spôsobom vedie svoju krajinu a inšpiruje tak ľudí na celom svete. Prijala zároveň jeho pozvanie do Kyjeva s tým, že sa naň teší. „Na záver mi povedal, že praje nášmu národu všetko najlepšie, ale najmä, aby sme mali mier, lebo vie, aká vysoká je jeho cena,“ uzavrela prezidentka.

heger, zelenskyj Čítajte viac Heger sa stretol so Zelenským: Ďakujem, Slováci, odkázal ukrajinský prezident

Ukrajinu začiatkom apríla už navštívil slovenský premiér Eduard Heger, ktorý tam cestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Cieľom tejto návštevy bolo vyjadriť podporu krajine bojujúcej proti ruskej invázii.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa tento týždeň poďakoval Slovensku za solidaritu a pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine, aj vo videopríhovore k poslancom Národnej rady SR. Zelenskyj vtedy zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #Volodymyr Zelenskyj