Najvyšší súd uznesením, ktoré sa týkalo väzby, porušil práva exsudcu Lindtnera, rozhodol Ústavný súd

Najvyšší súd uznesením z novembra 2020, ktoré sa týkalo väzobného stíhania, porušil práva advokáta a bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera, obvineného z korupcie a zasahovania do nezávislosti súdu. Na základe ústavnej sťažnosti obvineného o tom rozhodol senát Ústavného súdu.

13.05.2022 12:25
David Lindtner Foto: ,
David Lindtner
debata (9)

Uznesením Najvyššieho súdu bolo podľa Ústavného súdu porušené základné právo sťažovateľa na osobnú slobodu podľa ústavy a právo na slobodu a bezpečnosť podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Prvý senát Ústavného súdu pod vedením sudcu Miloša Maďara tak rozhodol na neverejnom zasadnutí 14. apríla, pričom zrušil uznesenie Najvyššieho súdu z 12. novembra 2020. Najvyšší súd je povinný nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 680 eur. Vec však Ústavný súd nevrátil Najvyššiemu súdu na ďalšie konanie, keďže Davida Lindtnera medzitým 20. mája 2021 prepustili z väzby na slobodu.

Podľa nálezu Ústavného súdu „rešpekt k základnému právu sťažovateľa na osobnú slobodu, respektíve jeho právu na slobodu a bezpečnosť vyžadoval, aby mal vzhľadom na špecifické okolnosti danej veci možnosť namietať v jeho veci rozhodujúceho sudcu, u ktorého mal obavu o nedostatku jeho nezaujatosti“. Vzhľadom na skutočnosť, že nezaujatosť príslušného sudcu nebola v konaní relevantným spôsobom preverená, sú podľa Ústavného súdu spochybnené meritórne závery napadnutého uznesenia.

Uznesením z novembra 2020 Najvyšší súd zamietol sťažnosť Davida Lindtnera voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o jeho väzobnom stíhaní. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala obvineného v rámci akcie Víchrica 28. októbra 2020 spolu s podnikateľom Zoroslavom Kollárom a bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu Jarmilou Urbancovou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Najvyšší súd #David Lindtner