Na Slovensku bude horúco. Klimatológ Lapin očakáva dramatické otepľovanie o 3 až 6 °C

Do konca tohto storočia by sa na Slovensku malo otepliť o ďalšie štyri stupne Celzia, predpovedá slovenský klimatológ Milan Lapin.

14.05.2022 09:51
debata (21)

Čerstvý držiteľ štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II. triedy sa klimatickou zmenou zaoberá už 32 rokov.

„Všetko nasvedčuje tomu, že do konca tohto storočia sa oteplí na Slovensku o ďalšie štyri stupne Celzia. Ak sa prijmú veľmi prísne opatrenia na celom svete, tak oteplenie môže byť o tri stupne Celzia, ak sa neprijmú žiadne alebo veľmi nešťastné opatrenia, to oteplenie môže byť aj o šesť stupňov," uviedol. Ako upozornil, vyššie zvýšenie teploty znamená totálne zmeny v biosfére a má vplyv aj na sociálnu a ekonomickú sféru, čo by si vyžadovalo množstvo finančných prostriedkov.

VIDEO: Výrazné otepľovanie môže spôsobiť také radikálne zmeny, ktorým sa ekosystémy nedokážu prispôsobiť. Klimatológa Milana Lapina ocenila prezidentka vysokým štátnym vyznamenaním.

Video

Predmetom Lapinovej práce je predovšetkým fyzika klimatickej zmeny. Spolu s kolegami analyzuje, ako prebieha klimatická zmena, kto k nej prispieva, čo všetko možno urobiť pre jej zvládnutie a pre to, aby sme sa na klimatickú zmenu adaptovali. „Napriek tomu, že politici majú veľmi smelé plány a ciele na spomalenie klimatickej zmeny, pokračuje ďalej skoro tak, ako keby sme nič nerobili. To znamená, že musíme sa adaptovať a robiť také opatrenia, aby sme zmenšili negatívne dôsledky klimatickej zmeny,“ vysvetlil.

Slovenský klimatológ, profesor Milan Lapin je nielen špičkovým vedcom, ale tiež neúnavným popularizátorom vedy. Pracoval v Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave, neskôr prešiel na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, kde na katedre astronómie, fyziky Zeme a meteorológie dodnes pôsobí.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #klimatické zmeny #Milan Lapin