Pribudlo 335 nakazených koronavírusom a desať úmrtí

PCR testy potvrdili na Slovensku v piatok ďalších 335 pozitívnych na koronavírus. Celkovo ich laboratóriá na Slovensku ukončili 2 132.

14.05.2022 10:10 , aktualizované: 11:02
debata (5)

Za uplynulý deň pribudlo aj desať úmrtí na COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 20 028. V nemoc­niciach je aktuálne hospitalizovaných 310 pacientov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

Ďalších 62 pozitívnych potvrdili antigénové testy, celkovo ich v laboratóriách v piatok vykonali 2 156 a pozitivita dosiahla úroveň 5,94 percenta. Za predchádzajúci deň sa tiež vakcínou nechalo zaočkovať 43 ľudí.

Testovanie pred hospitalizáciou

Prípadný PCR test pred hospitalizáciou má pacientovi zabezpečiť nemocnica. Testovanie má prebehnúť priamo v zdravotníckom zariadení. Vyplýva to z usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré je účinné od 1. mája.

„Je potrebné, aby si PCR test vykonalo to zdravotnícke zariadenie, ktoré bude vykonávať zdravotný výkon, teda v prípade, ak zariadenie test vyžaduje,“ spresnil rezort.

Lekár zdravotníckeho zriadenia, v ktorom má pacient zdravotný výkon podstúpiť, môže test indikovať. „V rámci predoperačného manažmentu a s cieľom nepredlžovania hospitalizácie je možné, v prípade ak bude v zdravotnej dokumentácii uvedené, že je PCR test indikovaný, objednať sa cez portál korona.gov.sk,“ priblížilo MZ. Testovanie na základe indikácie je bezplatné.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy
5 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus