Chystá sa akcia policajtov proti policajtom? Kollár chce bezpečnostú radu

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) požiadal premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu. Dôvodom má byť vyhlásenie policajného prezidenta o chystanej "veľkej bezpečnostnej akcii".

15.05.2022 16:20 , aktualizované: 16:55
boris kollár Foto:
debata (59)

„Keď sa na Slovensku začnú šíriť šumy, na 95 percent sú pravdivé," povedal Robert Fico (Smer) v v diskusnej relácii TA3 V politike.

Tvrdí, že polícia podľa Hamrana chystá akciu proti policajtom. „Nie je predsa možné, aby prezident polície Štefan Hamran pred ústavnými činiteľmi vykrikoval, že sa pripravuje tento týždeň ďalší obrovský zásah proti prokurátorom, policajtom, sudcom. Je to orientované proti vyšetrovaciemu tímu Oblúk, sudcom, ktorí vydávali povolenia na odpočúvania čurillovcov,“ vyhlásil Fico.

Poukázal tak na vlaňajšie obvinenie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a manipulovania výpovedí kajúcnikov. Akciu proti vyšetrovateľom riadil vyšetrovací tím Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra.

Kollár potvrdil Ficove slová. „Tiež som takúto informáciu dostal. Som z toho znepokojený a vyzval som predsedu vlády, aby zvolal k tejto veci mimoriadnu bezpečnostnú radu štátu,“ dodal predseda parlamentu Kollár.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár chce riešiť sudcov, ktorí porušujú ľudské práva

Dodal, že na Slovensku „prebieha vojna v polícii, bezpečnostných zložkách, prokuratúre, na súdoch“. To musí cítiť každý,“ dodal predseda parlamentu.

Rezort vnútra však vyhlásenia oboch politikov popiera a „razantne odmieta“. „Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec žiada politických partnerov ako aj oponentov, aby prestali zavádzať verejnosť a zneužívať fakt, že nie každý občan sa vyzná v procesných úkonoch. Policajný prezident takýto zásah nikdy neavizoval a o žiadnych plánovaných úkonoch z titulu svojho postavenia nie je a ani nemôže byť informovaný,“ reagovala na otázky denníka Pravda hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Dodala, že ani poslanec Fico, ale ani predseda Národnej rady Kollár nie sú členmi Bezpečnostnej rady. „Prezident Policajného zboru zároveň na zajtra zvoláva tlačovú konferenciu,“ dodala Eliášová.

Tak, ako v ostatných prípadoch, premiér Eduard Heger sa nemieša do práce orgánov činných v trestnom konaní a rovnaký postup odporúča aj ostatným politikom bez ohľadu na to, či sú z koalície alebo opozície, reagovala na otázku Pravdu premiérova hovorkyňa Ľubica Janíková.

Dodala, že k tomu sa predseda vlády a hnutie OĽaNO zaviazali pred voľbami a na to od občanov dostali mandát vo voľbách.

štefan hamran Čítajte aj Hamran by mal byť zdržanlivejší, žiada generálna prokuratúra

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Boris Kollár #vojna policajtov