NAKA zadržala a obvinila Štefana Harabina

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zadržal bývalého sudcu, bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR a exministra spravodlivosti Štefana Harabina. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

16.05.2022 15:32 , aktualizované: 17:51
Štefan Harabin Foto:
Štefan Harabin
debata (574)

Harabina vyšetrovateľ obvinil z trestného činu schvaľovania trestného činu a extrémistického trestného činu. „Momentálne vykonávame zaisťovacie úkony. Bližšie informácie poskytneme hneď, ako to procesná situácia dovolí,“ dodala polícia.

Trestné oznámenie podalo niekoľko poslancov

Poslanci Národnej rady (NR) SR Andrej Stančík a Kristián Čekovský (obaja OĽANO) vnímajú zadržanie Harabina za dobrý signál pre slušných občanov. „Vidíme, že aktívne bojovať proti zlu, má zmysel. Obvinenie Štefana Harabina je súčasne signálom, že nikto na Slovensku nie je nedotknuteľný,“ uviedol Čekovský. Stančík dodal, že činy a vyjadrenia Harabina zapadajú do schémy ruskej hybridnej vojny, ktorú vedie proti Európe a aj proti Slovensku.

Poslanci pripomenuli, že na Harabina a ďalších podali trestné oznámenie v súvislosti so schvaľovaním útoku Ruska na Ukrajinu, či pre podnecovanie nenávisti na základe príslušnosti k národnosti alebo rase. Trestné oznámenie sa týkalo aj poslanca strany Smer Ľuboša Blahu a speváka Martina Jakubca.

Trestné oznámenie na Harabina podal aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga, rovnako v súvislosti s jeho výrokmi o vojne na Ukrajine. Šeliga je rád, že NAKA si robí svoju prácu a vyšetruje. „A že Harabina je za čo, o tom niet pochýb. Harabin nemá zábrany a neštíti sa ničoho, no my ľuďom, ako je Harabin, nesmieme ustupovať. Verím, že polícia a prokuratúra Harabina postaví pred spravodlivý a nezávislý súd,“ uviedol.

Fico hovorí o strate súdnosti NAKA

Líder Smeru Robert Fico hovorí v tejto súvislosti o dôkaze „totálnej straty súdnosti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod priamym riadením Matoviča a Mikulca“.

„Štefan Harabin má tvrdý jazyk, s ktorým sa nie vždy dá súhlasiť. Ale obmedzovať takýchto významných právnikov, ktorým Kolíková nesiaha ani po členky, na slobode za ústne prejavy, je výsmechom,“ uviedol Fico. Podotkol, že ak má polícia voľné ruky, mala by stíhať aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tá podľa Smeru podporuje fašizmus. Fico podotkol, že prezidentka dala vysoké štátne vyznamenania osobám, ktoré priamo podporovali fašizmus a udávali nacistom odporcov fašizmu.

štátne vyznamenania, Zuzana Čaputová, 2022 Čítajte viac Čaputová sa hnevá. Po prešľape s vyznamenaním Bielej légie hľadá vinníka
574 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #NAKA