SIS o organizovanej skupine: Nebudeme šíriť špekulácie

Národná kriminálna agentúra vyšetruje, či v orgánoch presadzujúcich právo pôsobí organizovaná skupina. Teda či medzi policajtmi, prokurátormi a sudcami nie sú ľudia, ktorí sa snažia prekaziť vyšetrovanie niektorých citlivých káuz.

16.05.2022 22:07
SIS / Slovenská informačná služba / Foto:
debata (6)

O vyšetrovaní informoval policajný prezident Štefan Hamran. Tvrdí, že vyšetrovanie sa vedie vo veci, teda nie proti konkrétnych osobám. Podobnú situáciu Slovensko zažilo aj minulý rok. Vtedy SIS signalizovala špičkám štátu, že sa niektoré vyšetrovania môžu manipulovať.

Denník Pravda preto aj teraz oslovil Slovenskú informačnú službu, či má SIS poznatky o tejto skupine. „K predmetnému vyjadreniu prezidenta Policajného zboru sa Slovenská informačná služba nevie vyjadriť a nechce rozširovať rôzne mediálne špekulácie,“ reagovala SIS.

Na otázku, či môže ísť v prípade, o ktorom informoval Hamran, o pokračovanie manipulovania či ovplyvňovania vyšetrovania z minulého roka, alebo sa v orgánoch presadzujúcich právo objavila nová skupina, SIS odpovedala takto: „K predmetnej veci sa Slovenská informačná služba nevie z objektívnych dôvodov vyjadriť, pretože predmetné skutočnosti sú v súčasnosti preverované orgánmi činnými v trestnom konaní.“

SIS sa nechce k tejto vyjadrovať. „So znepokojením však konštatujeme, že sa v mediálnom priestore opäť šíria špekulácie, ktoré značne pripomínajú konšpiračné teórie o nejakom sprisahaní, čo traumatizuje spoločnosť, deformuje slobodu slova a v konečnom dôsledku ohrozuje právny štát. Uisťujeme však verejnosť, že Slovenská informačná služba si plní svoje zákonné úlohy a poskytuje spravodajské informácie a potrebnú súčinnosť všetkým zákonným príjemcom,“ dodali tajní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská informačná služba