PODCAST: Mišíková: Zločinecká skupina zo sudcov, prokurátorov a policajtov? Trúfli by si na to

Advokátka Eva Mišíková aj na základe svojich skúseností usudzuje, že policajti, prokurátori a sudcovia by si trúfli na marenie citlivých káuz.

17.05.2022 09:08
debata (1)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Eva Mišíková, bývalá obhajkyňa obvineného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, v súčasnosti zastupuje Petra Košča, ktorý je trestne stíhaný, že poskytol úplatok 50-tisíc eur bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Zároveň obhajuje ex šéfa operatívcov Jána Kaľavského, ktorý v spolupráci s policajnou inšpekciou dostal do väzby svojich kolegov z NAKA okolo vyšetrovateľa Jána Čurillu, ktorých neskôr súd prepustil s konštatovaním, že stíhanie je nedôvododné.

Kaľavský je okrem iného obvinený z prijímania úplatkov. Obaja s Koščom sú na úteku, Kaľavský bol zadržaný a následne prepustený v Srbsku, odkiaľ má však zákaz vycestovať a naše orgány riešia jeho extradíciu na Slovensko.

Obhajkyňa Mišíková pre podcast denníka Pravda hovorí, že aj na základe jej skúseností z týchto konaní usudzuje, že policajti, prokurátori a sudcovia by si trúfli na marenie citlivých káuz, ako niektorých z nich podozrieva NAKA, o čom hovoril aj policajný prezident Štefan Hamran.

Šéf polície ale poprel, že by na bezpečnostnej rade avizoval v tejto veci rozsiahle zatýkanie, tak ako o tom cez víkend hovorili Robert Fico a Boris Kollár. Mišíková však, nielen z pozície obhajkyne, ale aj ako bývalá elitná prokurátorka, kritizuje postup vyšetrovateľov NAKA v niektorých trestných stíhaniach.

Podotýka, že informácie o veľkej policajnej akcii sa po Bratislave šírili už dlhší čas. Myslí si preto, že vyšetrovatelia museli niečo vyzradiť.

„Ak takéto informácie kolovali, tak museli prísť z bezpečnostných zložiek. Politici len komentujú informácie, ku ktorým sa dostanú,“ tvrdí Mišíková.

„Robert Fico sa týmito výrokmi snaží preventívne bagatelizovať to z čoho je on sám obvinený,“ myslí si zasa bezpečnostný analytik a bývalý šéf českej vojenskej rozviedky Andor Šándor. Politizácia trestných konaní, snaha vzbudiť v spoločnosti pocit, že práca polície a prokuratúry úzko súvisí s politikou podľa neho neveští pre očistu krajiny a jej budúcnosť nič dobrého. Viac v podcaste denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #zločinecká skupina #podcast