S Bödörom prišiel na súd čerstvo prepustený Kaliňák. Pojednávanie odročili

Exminister vnútra Robert Kaliňák je jedným z obhajcov podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je obžalovaný v kauze Dobytkár. Proces mal na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovať hlavným pojednávaním, no sudca Ján Giertli ho odročil.

17.05.2022 12:39 , aktualizované: 14:25
kalinak bodor Foto: ,
Robert Kaliňák s Norbertom Bödörom (vpravo) na súde.
debata
VIDEO: Pozrite si kto prišiel spolu s Norbertom Bödörom na súd v Banskej Bystrici
Video

Kaliňáka prepustili z väzby minulý piatok poobede, advokátsku licenciu mu vrátili v pondelok popoludní. Keďže ďalší Bödörov obhajca Marek Para je stále vo väzbe, Kaliňák žiadal odročenie pojednávania. Pridal sa tak k návrhu obhajcov ďalších dvoch obžalovaných – Ľubomíra Kropila a Petra Kubu. Tí sa totiž, zo zdravotných dôvodov, na súd nedostavili. Kropil senátu odkázal, že hneď ako mu to jeho stav dovolí, chce vypovedať. Kuba nesúhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti. V lavici obžalovaných sedel aj Martin Kvietik. V putách ho priviezla policajná eskorta. Stále je totiž vo väzbe kvôli inej kauze.

Kaliňák svoj návrh na odročenie argumentoval chýbajúcim kolegom. „Viete dobre, že môj klient mal dvoch obhajcov – pána Paru a mňa. Obidvaja sme boli vzatí do väzby. Mňa prepustili len v piatok, on je stále väzobne stíhaný. Je zrejmé, že sme sa nemohli riadne pripraviť na hlavné pojednávanie,“ povedal sudcovi. Ten krátko nato vyhlásil prestávku. Po nej konštatoval, že nie sú splnené podmienky na vykonanie hlavného pojednávania.

„Z dôvodu neprítomnosti dvoch obžalovaných – pána Kropila a Kubu,“ ozrejmil Giertli. Napriek tomu, že Kaliňák predtým poukázal na právo na efektívnu obhajobu s tým, že Bödöra primárne zastupoval Para, sudca mal iný názor. „Obžalovaný má štyroch advokátov, jeho obhajoba je zabezpečená aj vami. Súd určite nebude odročovať, kým bude pán Para vo väzbe,“ podotkol. Doplnil, že pojednávanie prerušuje do 24. mája.

Kaliňák krátko nato uviedol, že v súvislosti so zatýkaním ide o likvidáciu akejkoľvek kritiky a v ich prípade tiež právneho zastúpenia. „Poukazovaním na konkrétne hrubé pochybenia orgánov činných v trestnom konaní, aj s poukázaním na sedemnásť rozhodnutí Ústavného súdu o porušení ústavy týmito orgánmi je evidentné, že mnohé prípady majú z pohľadu dôkaznej situácie vážne problémy. Konkrétne aj v kauze Dobytkár,“ tvrdí. Jeho mandant vraj, podľa obžaloby, nezískal vo svoj prospech ani jediné euro. „Tým pádom sa v obžalobe ani nenachádza. Snažíme sa k tomuto vysvetleniu dopracovať, a to sa nestalo,“ podčiarkol.

Špeciálna prokuratúra podľa Kaliňáka reaguje na poukazovanie vážnych pochybností o týchto konaniach tak, že oboch Bödörových advokátov dala do väzby. „Je evidentné, že nemôže byť vykonávané riadne právo na obhajobu. To sa teraz už nebavíme ani o Rusku, tohto je hodná asi Severná Kórea,“ mieni Kaliňák. Pripomenul, že stále sa nerozhodlo ani o ich námietke – klientovi nebolo vysvetlené, z čoho je vlastne obžalovaný. „Nevenuje sa mu ani jeden bod,“ dodal.

V kauze Dobytkár ide o korupciu spojenú s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA). Obžalobe Úradu špeciálnej prokuratúry čelí osem fyzických a päť právnických osôb. Okrem nitrianskeho podnikateľa Bödöra aj finančník Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Skutky sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Bödör #kauza Dobytkár