Ivan Mikloš bude členom poradného výboru pre obnovu Ukrajiny

Bývalý podpredseda vlády a minister financií SR Ivan Mikloš bude členom poradného výboru ukrajinskej Národnej rady pre obnovu Ukrajiny. Potvrdil to v utorok pre TASR.

17.05.2022 16:57
Ivan Mikloš Foto:
Ivan Mikloš
debata (42)

„Oslovila ma kancelária prezidenta (Volodymyra) Zelenského a tajomník tejto komisie, predseda finančného výboru ukrajinského parlamentu Danylo Hetmancev,“ uviedol pre TASR Mikloš.

Priblížil, že úlohou zboru je radiť pri obnove vojnou zničenej ekonomiky a infraštruktúry Ukrajiny. Cieľom bude čo najlepšie využitie zahraničných aj domácich, verejných aj súkromných zdrojov, pôžičiek, grantov, ale aj vojnových reparácií.

„Okrem toho budú však dôležité aj reformy, ktoré musia priniesť stabilitu a predvídateľnosť, aby mohla po skončení vojny Ukrajina pre svoju obnovu a modernizáciu prilákať aj čo najviac priamych zahraničných investícií,“ doplnil pre TASR Mikloš.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina sú okrem Mikloša členmi poradného výboru známi ekonomickí experti, ktorí pôsobia napríklad na Kalifornskej univerzite v Berkeley, Stanfordovej univerzite či v Svetovej banke.

Mikloš bol v minulosti hlavným ekonomickým poradcom vtedajšieho ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana a tiež predsedom Strategickej poradnej skupiny pre podporu ukrajinských reforiem.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Ukrajina #vojna na Ukrajine