Exstarosta Kalinkova dostal za korupciu päť rokov väzenia

Exstarostu Kalinkova (okres Senec) Štefana Božíka odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku za korupciu na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykať by si ho mal v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

18.05.2022 13:30 , aktualizované: 14:00
debata

Má tiež päťročný zákaz činnosti vo verejnej správe. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal odvolanie proti výroku o vine a treste. Odvolal sa aj Štefan Božík.

Na bývalého starostu podal prokurátor ÚŠP obžalobu 7. februára 2020 z troch korupčných skutkov. Samosudca ŠTS v stredu vyhlásil, že sa nepodarilo dokázať, že by Božík žiadal peniaze pre seba. Mal ich žiadať pre obec. Súd preto uložil trest na dolnej hranici trestnej sadzby.

Prvostupňový súd podľa slov prokurátora ÚŠP rozhodol v podstatnom rozsahu v intenciách podanej obžaloby. „Pri jednom skutku vypustil istý kvalifikačný moment okolo finančnej sumy, ktorá bola žiadaná. Toto malo vplyv aj na právnu kvalifikáciu. S týmto sa nestotožňujeme a z tohto dôvodu bolo podané odvolanie,“ zdôraznil prokurátor pre TASR.

Štefan Božík naďalej vinu odmieta. „Chcel som rozvíjať infraštruktúru obce,“ povedal po vyhlásení rozsudku.

Podľa obžaloby si mal v roku 2011 v súvislosti so schvaľovaním zadania územného plánu zóny Kalinkovo vyžiadať na osobnom stretnutí od vlastníka dotknutých pozemkov ako úplatok finančnú hotovosť alebo 20 percent z hodnoty pozemkov nachádzajúcich sa v katastrálnom území obce Kalinkovo.

Taktiež si mal v decembri 2013 na osobnom stretnutí vyžiadať od Ľ. M. staršieho sumu 6000 eur ako úplatok v súvislosti s vydaním stavebného povolenia pre jeho syna Ľ. M. mladšieho na stavbu rodinného domu s tromi bytovými jednotkami. Pri odovzdaní požadovanej sumy v kancelárii obvineného malo byť prijatie úplatku formálne zlegalizované formou darovacej zmluvy pre obec Kalinkovo.

Zároveň mal podľa obžaloby od septembra 2016 do marca 2017 opakovane žiadať od zástupcu vlastníkov pozemkov J. P. prevod vlastníckych práv pozemkov nachádzajúcich sa v katastri Kalinkova. Najskôr malo ísť o polovicu z týchto pozemkov, potom 20 percent a nakoniec 12 árov.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #ŠTS