Amerických kongresmanov znepokojujú dezinformácie na Slovensku

Facebook je v súčasnosti nástrojom ruského prezidenta Vladimira Putina a táto sociálna sieť sa stáva zbraňou informačnej vojny. Spoločnosť Meta pritom nerobí dosť na to, aby tento fenomén zastavila. Uviedol to americký kongresman Patrick Maloney, ktorý je jedným zo signatárov otvoreného listu, v ktorom americkí zákonodarcovia žiadajú spoločnosť Meta, aby riešila proruské dezinformácie na Slovensku.

18.05.2022 15:19 , aktualizované: 16:25
debata (362)

„Žiadame Facebook o podniknutie opatrení na zastavenie ruských dezinformačných kampaní, ktoré podkopávajú demokratické režimy vo východnej Európe,“ napísal Maloney na sociálnej sieti Twitter.

Jeho kolega z výboru pre tajné služby Snemovne reprezentantov Jason Crow v tejto súvislosti uviedol, že „nemôžeme dovoliť“, aby proruské dezinformácie stále zaplavovali Facebook. „Nedávno sme sa dozvedeli o škodách, ktoré tieto dezinformácie spôsobujú v krajinách akou je Slovensko, a naliehame na (šéfa spoločnosti Meta) Marka Zuckerberga, aby zakročil proti kremeľskej propagande na Facebooku,“ napísal Crow na Twitteri.

Predseda výboru Snemovne reprezentantov USA Adam Schiff a ďalší štyria zákonodarcovia z Demokratickej strany poslali otvorený list Zuckerbergovi a žiadajú spoločnosť Meta, aby riešila proruské dezinformácie, ktoré sa šíria v SR. Členovia výboru pre spravodajské služby dospeli k názoru, že Facebook nepodniká kroky na zastavenie šírenia proruskej propagandy a dezinformácií, aj napriek tomu, že slovenská a americká vláda na problém opakovane upozorňujú.

„Výbor je hlboko znepokojený pokračujúcou prítomnosťou škodlivých dezinformácií a proruskej propagandy na slovenskom Facebooku a vyzýva Facebook, aby okamžite zaistil rýchle zníženie viditeľnosti alebo odstránenie všetkých proruských dezinformácií,“ uvádza sa v otvorenom liste.

Materská spoločnosť Facebooku, Meta, sa k otvorenému listu amerických zákonodarcov zatiaľ nevyjadrila. TASR v tejto súvislosti požiadala o stanovisko hovorcu firmy.

Kongresmani navštívili Slovensko v apríli

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že list členov výboru tajnej služby americkej snemovne súvisí s aprílovou návštevou členov Kongresu USA na Slovensku, počas ktorej boli o vplyve dezinformácií informovaní. „S odhodlaním budeme na ministerstve pokračovať vo všetkých ďalších dôležitých stretnutiach a rokovaniach, pretože bez nich a bez budovania korektných vzťahov by nebolo možné zatlačiť na správne miesta," povedal minister.

Na vytvorení tlaku smerom k spoločnosti Meta sa podieľal aj slovenský Policajný zbor. Informuje o tom vo svojom profile polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Policajný zbor pripomína, že proti dezinformáciám bojuje už od roku 2017, pričom od roku 2018 sa zaoberá hoaxami na špecializovanej stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR. Boj proti dezinformáciám sa zintenzívnil ešte viac po tom, ako bola Ukrajina napadnutá Ruskou federáciou. Polícia chce v najbližšom období svoj tím rozšíriť aj o nových analytikov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Prokremeľskej propagande dôveruje vyše pätina Slovákov a Sloveniek
362 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #facebook #Vladimir Putin #Jaroslav Naď #hoax #vojna na Ukrajine #polícia SR #Meta Platforms #dezinformácia