Mestá a obce sa otáčajú štátu chrbtom a obmedzujú komunikáciu, vlajky sú na pol žrde

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) od štvrtka vstúpilo do štrajkovej pohotovosti.

18.05.2022 17:23 , aktualizované: 19.05.2022 11:02
ZMOS / Protest / Foto: ,
Protest Združenia miest a obcí Slovenska pred Úradom vlády v Bratislave 2. februára 2022
debata (23)

Obce a mestá vyzvalo, aby prerušili či obmedzili komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy, zabezpečovali realizáciu prenesených kompetencií iba do obdobia, ktoré je finančne kryté dotáciami zo štátu, či symbolicky stiahli pred budovami mestských a obecných úradov obecné vlajky na pol žrde. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Dôvodom sú aktuálne návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Mestá a obce ako súčasť štrajkovej pohotovosti majú účelne medializovať sociálno-ekonomické dosahy na miestnu územnú samosprávu. Taktiež zabezpečovať realizáciu prenesených kompetencií iba do obdobia, ktoré je finančne kryté dotáciami poukazovanými štátom na tento výkon. „Teda v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách,“ poznamenal Kaliňák.

Do konca júna majú symbolicky stiahnuť pred budovami mestských a obecných úradov obecné vlajky na pol žrde. Samosprávy majú prioritne financovať kľúčové kompetencie miestnej územnej samosprávy a financovať ostatné kompetencie v závislosti od disponibilných finančných prostriedkov.

Prerušiť, respektíve obmedziť, majú komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy na bezprostredne nevyhnutné obdobie. „Kým vláda SR neprejaví vôľu konštruktívne vyjednávať o výzvach a požiadavkách prijatých v uznesení 32. mimoriadneho snemu ZMOS,“ podotkol Kaliňák.

Zároveň potvrdil, že združenie bude pripravovať celoslovenský ostrý štrajk a v prípade nesplnenia požiadaviek ho po 30. júni aj vyhlási.

Štát nás neberie ako partnerov

Podporu ZMOS-u vyjadrilo aj Združenie samosprávnych krajov – SK8. K avizovanému štrajku sa plánuje pridať aj Únia miest Slovenska (ÚMS). „Aktuálne opatrenia zo strany štátu likvidujú samosprávy a berú im možnosť zodpovedne sa starať o svojich obyvateľov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa únie Daniela Piršelová. Štát podľa ÚMS neberie samosprávy ako partnerov.

„Snem zaviazal orgány ZMOS-u, aby pripravili štrajk, pretože bola vyhlásená štrajková pohotovosť. Práve kvôli tomu, že sa dejú veci na finančnom portfóliu, s ktorými nie sme spokojní, ktoré odmietame, lebo nás to, jednoducho, veľmi bolestivo zasiahne,“ povedal na tlačovej konferencii predseda združenia Branislav Tréger.

Združenie opätovne poukazuje na to, že pre zmeny v pravidlách môže dôjsť „ku kolapsu“, a to už na budúci rok. Združenie najviac trápi daňový bonus a s tým spojené výpadky vo výške 618 miliónov eur počas dvoch rokov, problémom je tiež energetická kríza, verejné obstarávania i zdražovanie stavebných prác a materiálov. Kritizujú tiež dlhodobý prístup štátu k samosprávam, ktoré sú vylúčené z legislatívnych procesov a štát si z nich robí „bankomat“.

ZMOS, Kaliňák Čítajte aj Obciam a mestám dochádzajú peniaze na základné služby. Viac od nás nedostanete, odkazuje im Matovičov rezort

Združenie zároveň vyzvalo svoje členské mestá a obce, aby vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Združenie zároveň deklaruje, že sa bude snažiť o partnerskú komunikáciu s vládou i všetkými dotknutými subjektmi. Apelujú nielen na členov vlády, ale rovnakú výzvu v súvislosti s predkladanou legislatívou a zdrojovým financovaním budú smerovať aj na Národnú radu SR. Situáciu plánuje vyhodnotiť koncom júna. V prípade, že sa nič nezmení, je združenie pripravené vstúpiť do ostrého štrajku.

K výzve a apelu ZMOS-u sa pridáva aj SK8, ktoré hovorí o mimoriadnej situácii a výrazných zásahoch do rozpočtov samospráv. Zlepšovanie rodinnej, respektíve prorodinnej politiky vidí SK8 skôr v systémovom mieste v škôlke, kvalitnej základnej škole, športoviskách na stredných školách, skvalitnení sociálnych služieb či lepších cestách. „Debata nemôže prebiehať tak, že sa na záver procesu stretneme s predkladateľmi návrhu zákona a neexistuje vôľa tento návrh stiahnuť,“ zdôraznil predseda SK8 a zároveň Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič s dôvetkom, že debatu o prorodinnej politike treba začať z úplne iného konca.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba upozornil, že v prípade Bratislavského kraja pôjde o „tvrdý tlak“ na redukciu služieb, predovšetkým v sociálnej oblasti a oblasti školstva. „Toto je tá správna prorodinná politika?“ pýta sa Droba s dôrazom, že kraj tieto opatrenia bude musieť urobiť. Pripomenul, že samosprávy počas uplynulých dvoch rokov podporovali obyvateľov i vládu pri testovaní, očkovaní i pomoci ukrajinským utečencom. „Po dvoch rokoch intenzívnej pomoci samosprávy tejto vláde dostávame smrtiaci úder. Je to pre mňa nepochopiteľné,“ zhodnotil Droba.

Michal Kaliňák Čítajte aj Posúvanie k priepasti
23 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #štrajk #Združenie miest a obcí Slovenska