Kolíková sa zaoberá reakciou šéfa Okresného súdu Bratislava III na postup NAKA

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa zaoberá reakciou predsedu Okresného súdu (OS) Bratislava III Romana Fitta na postup vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

18.05.2022 18:42
kolíková Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (8)

Príslušníci NAKA-východ sa mali 25. apríla dožadovať na súde spisu obvinených Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu.

Ministerka situáciu hodnotí z dvoch pohľadov. „Prvý je procesno-právny. Ako prebiehal celý úkon zo strany orgánov činných v trestnom konaní a či boli alebo neboli splnené podmienky na vydanie listiny. A k tomu si dovolím sa nevyjadrovať,“ podotkla. Predpokladá, že môžu existovať prípady, keď má vyšetrovateľ priestor, aby zaistil veci aj na súde.

„Druhý pohľad je, ako sa k tomu postavil súd, osobitne predseda súdu s ohľadom na všetky právomoci a povinnosti, ktoré má,“ doplnila. Ako ďalej uviedla, zbiera k tomu podklady, súčasťou ktorých je aj stanovisko predsedu súdu.

Exšéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a exnámestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa sú obvinení zo zločinov krivého obvinenia, výpovede a prísahy. Stíhaní sú na slobode, vinu odmietajú. Prípad sa má týkať skutku, pre ktorý sú obvinení bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský a podnikateľ Zoroslav Kollár. Ten uzavrel aj v tomto prípade s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dohodu o vine a treste.

NAKA, polícia Čítajte viac Sudca Šamko: Ak by policajti z NAKA pri zásahu na súde získali tajný spis, uškodili by si
8 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #okresný súd #NAKA #Mária Kolíková