Potvrdí súd Kováčikovi 14 rokov? Verdikt bude v utorok

Súd po záverečných návrhoch zasadnutie odročil. Verdik oznámi 24. mája o 13.00. Päť hodín sa čítalo len odvolanie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Ten mu vlani 20. septembra uložil 14-ročný trest, ktorého súčasťou je aj prepadnutie majetku.

19.05.2022 09:20 , aktualizované: 20.05.2022 15:12
Dušan Kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.
debata (53)
Video

Dokazovanie ukončené

Súd pred 14. hodinou dokazovanie ukončil a pristúpil k záverečným návrhom.

„Vyhýbal sa priamym odpovediam a označoval všetkých ktorí vypovedajú v jeho neprospech za klamárov,“ začal prokurátor Michal Šúrek.

„Ani vykonanými dôkazmi na tomto zasadnutí nebola žiadnym spôsobom spochybnená podaná obžaloba a hlavne prvostupňový rozsudok. Odvolaním napadnutý rozsudok považujem za zákonný a trest za spravodlivý,“ skonštatoval prokurátor a súd požiadal o zamietnutie odvolania.

„Dovoľujeme si požiadať o dôsledné, objektívne a nestranné posúdenie všetkých vznesených odvolacích argumentov. Navrhujem, aby odvolací súd zrušil rozsudok prvého stupňa a rozhodol sám tak, že Kováčika spod obžaloby v celom rozsahu oslobodí, pretože nebolo dokážeme, že sa stali skutky pre ktoré je stíhaný,“ navrhol Kováčikova obhajca Erik Magál.

Ako alternatívu navrhol vrátiť prípad na opätovné prejednanie ale Krajskému súdu v Banskej Bystrici, teda nie Špecializovanému trestnému súdu, resp. aby tam bol určený iný sudca než Záleská.

O zrušenie rozsudku požiadala súd aj samotný Kováčik. "Rozsudok trpí značnými vládami, je nedostatočné odôvodnený a obsahuje dokonca rôzne klamstvá.

„S plnou vážnosťou prehlasujem, že uvedených konaní ako sú popísané v rozsudku som sa nedopustil,“ uzavrel Kováčik.

Súd po záverečných návrhoch zasadnutie odročil. Verdikt vyhlási 24. mája o 13.00.

Na Najvyššom súde pokračovalo verejné zasadnutie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom druhým dňom.

Kým vo štvrtok sa čítalo odvolanie, po ktorej nasledovala Kováčikova výpoveď, v piatok sa po vykonaní niekoľkých listinných dôkazov očakával aj súdny verdikt.

Aj na druhý pojednávaní deň sa Kováčik na súd dostavil, tentokrát už aj v obleku. Pred zasadnutím súdu sa ani teraz Kováčik vyjadrovať nechcel.

Listinné dôkazy

Ako prvý dôkaz sa vykonal príkaz na prepustenie z väzby Ľudovíta Makóa, ktorý je kľúčovým svedkom v Kováčikovom prípade.

Bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó bol zadržaný v septembri 2020 a už po dvoch mesiacoch bol z väzby prepustený.

„Prepustenie Makóa z väzby bolo zjavné výhodnou odmenou za výpoveď,“ zhodnotil tento dôkaz Kováčik.

Ten pripomínal najmä skutočnosť, že Makó sa nepriznal k spolupráci so zločineckou skupinou takáčovcov a naďalej ju odmieta. Pritom práve on mal byť Kováčikovou spojkou medzi takáčovcami a Kováčikom.

Makó podľa Kováčika s políciou spolupracoval s veľkou vypočítavosťou. „S chladnokravným kalkulom si pripravoval svedecké výpovede,“ zdôraznil Kováčik.

Podľa neho Makó aj vyslovene klame. „Koná vysoko účelovo. Toto moje tvrdenie podporuje aj vyjadrenie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorému mal Makó pri stretnutí uviesť veľmi hanlivé výrazy na pracovníkov polície, ktorých ako sám povedal oj*bal,“ dodal Kováčik.

Druhým vykonaným listinným dôkazom je príkaz na prepustenie z väzby bývalého takáčovca Mateja Zemana. Na konci októbra 2020 ho prepustili po zhruba troch mesiacoch. Rovnako malo prepustenie nasledovať tesne po výpovedi proti Kováčikovi.

„Prepustenie je odmenou za usvedčujúce svedectvá. Nemožno mať pochybnosť, že o mne vypovedá klamlivo,“ zhodnotil Kováčik.

Rovnaký listinný dôkaz súd prezentuje aj vo vzťahu k bývalému príslušníkovi SIS a podnikateľovi Františkovi Böhmovi. Ten bol zadržaný na jeseň roku 2020, rovnako ako Makó, a v decembri 2020 prepustený na slobodu za spoluprácu s políciou. Dva mesiace po prepustení sa zastrelil.

Aj Böhm podľa Kováčika klamal, aby sa dostal do väzby a vivinil z vkastnej trestnej činnosti.

Ďalej súd číta rozhodnutia prokuratúry, ktorými boli spolupracujúcim svedkom, tzv. kajúcnikom, zaistený majetok, resp. nezaistený, keďže všetci kajúcnici svoj majetok po prepustení z väzby naďalej užívali.

„Je zrejmé, že mu boli zaistené len nehnuteľnosti na území obce Jelenec. Vôbec ale z rozhodnutia nevyplýva, že boli zaisťované majetkové účasti v spoločnostiach, bankové účty, či majetok v zahraničí,“ skonštatoval Kováčik. Pritom sbs spoločnosť Lama Makó naďalej vlastní bez obmedzení.

V januári 2022 mal byť majetok zaistený aj Matejovi Zemanovi, ktorí bol riadiacim členom skupiny takáčovcov. „Z akého dôvodu orgány činné v trestnom konaní tento rozsiahly majetok nezaistili skôr. Viackrát sme upozorňovali, že ho nemá zaistený. Je to priam zarážajúce,“ zdôraznil Kováčik a upozornil na viaceré vlastnícke prevody.

V prípade Böhma sa tiež zaistili len časti hnuteľného majetku, ale nie vlastnícke podiely vo firmách či peniaze a majetky v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Najvyšší súd #Dušan Kováčik