Pokračovanie článku: Potvrdí súd Kováčikovi 14 rokov? Verdikt bude v utorok

Kováčik vôbec prvý raz v rámci svojho procesu vo štvrtok aj vypovedal

Kováčik vôbec prvý raz v rámci svojho procesu vo štvrtok aj vypovedal. „Skutkov, ktoré sú mi kladené za vinu, som sa nedopustil. Tvrdím to teraz a budem to tvrdiť aj na smrteľnej posteli,“ odkázal Kováčik. Verdikt by mal spoznať už v piatok.

Bývalý špeciálny prokurátor bol vlani uznaný za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. V prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok, z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov ako aj bývalému riaditeľovi Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi.

Video: Dušan Kováčik prichádza na zasadnutie Najvyššieho súdu.

Video

Bývalý špeciálny prokurátor na verejné zasadnutie Najvyššieho súdu prišiel osobne. Pred ním a rovnako ani po ňom však svoje očakávania pred prítomnými novinármi komentovať nijako nechcel. Rozhovoril sa až v rámci výpovede.

Kováčikovmu výstupu však predchádzali hodiny, keď predseda Najvyššieho súdu Peter Štift oboznámil celé odvolanie Kováčika proti vlaňajšiemu rozsudku. Predseda senátu upozornil, že ho nebude čítať celé, ale predstaví len jeho najdôležitejšie časti. „Odvolanie je značne obsiahle. Má 450 strán bez príloh,“ skonštatoval predseda senátu. S prílohami má mať tisíc strán.

Súd podľa rozsiahleho odvolania nezistil úplne skutkové okolnosti a navyše ich aj vyhodnotil nesprávne a nelogicky. Tvrdí, že súd odignoroval obhajobnú argumentáciu a jeho zákonné práva. Nevykonal ani dôkazy, ktoré navrhoval, pričom si ale súd vypočul všetky dôkazy, s ktorými prišiel prokurátor. „Rozsudok je neodôvodnený, všeobecný, nekonkrétny a teda aj nepreskúmateľný a arbitrárny,“ namietal Kováčik v písomnom odvolaní.

Číre klamstvo

Až po piatich hodinách sa konečne podarilo predsedovi senátu Štiftovi zosumarizovať Kováčikovo odvolanie. Následne súd v rámci doplnenia dokazovania vyzval Kováčika na výpoveď. Ten totiž na Špecializovanom trestnom súde len vyhlásil, že je nevinný, ale vypovedať odmietol a súd ani nečítal jeho výpoveď z prípravného konania.

Vo štvrtok sa už vypovedať podujal. Vopred ale oznámil, že na otázky prokurátora Michala Šúreka pre jeho zaujatosť odpovedať nebude. „Skutkov, ktoré sú mi kladené za vinu, som sa nedopustil. Tvrdím to teraz a budem to tvrdiť aj na smrteľnej posteli,“ zdôraznil Kováčik na úvod svojej výpovede. „Nikdy som nebol činný pre zločineckú skupinu tzv. takáčovcov. Je to čírym výmyslom a vôbec nevychádza z dokazovania,“ povedal.

Svedectvo bývalého člena takáčovcov Mateja Zemana označil za vymyslené. „Ak svedok Zeman tvrdil, že som bol s Kudličkom kamarát a stretávali sme sa, tak je to číre klamstvo. Svedok tvrdil, že o tom vie od Kudličku, ale ten to sám poprel,“ vysvetľoval Kováčik. Pripomenul, že celú zločineckú skupinu dokázateľne roky sledovala polícia, o čom Kováčik ako špeciálny prokurátor vedel. Je preto podľa neho absurdné, že by sa s Kudličkom stretával.

Jediný svedok Makó

„S plnou vážnosťou vyhlasujem, že informácie o prebratí 50-tisíc eur od Makóa sú holým výmyslom. Jedinou osobou, ktorá to tvrdí, je len Makó a nikto iný,“ zdôraznil Kováčik. „Vyhlásenie Makóa o odovzdaní peňazí je v každej výpovedi iné. Či už minimálna hodnota bankoviek alebo obálka, v ktorej mali byť,“ poznamenal na súde Kováčik.

Rovnako pripomenul, že aj podľa obžaloby mal byť prostredníkom medzi ním a zločineckou skupinou práve kajúcnik Makó. Ten však sám zároveň svedčil, že on sám činný pre skupinu nebol a nie je za to ani trestne stíhaný.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Kováčik Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Najvyššom súde vo štvrtok 19. mája 2022.

Informácie, ktoré skupina od polície dostávala, sa aj podľa Zemana mali týkať len hracích automatov a pohonných hmôt. To však nie sú oblasti, ktoré spadajú do pôsobnosti Špeciálnej prokuratúry. Naopak, boli práve v pôsobnosti šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Makóa.

Zvyšné dva skutky týkajúce sa vynášania utajovaných informácií sú založené iba na výpovedi jediného svedka – Makóa, pripomenul Kováčik. Poukázal aj na paradox, že obálka s utajovanými informáciami, ktorú mal dať Makóovi, bola otvorená až políciou počas tohto vyšetrovania.

Našli sa v nej však aj dokumenty z Kriminálneho úradu Finančnej správy, ktorý viedol práve Makó. „Okrem svedeckej výpovede Makóa nebol vyprodukovaný žiadny iný dôkaz, ktorý by potvrdzoval to, čo on tvrdí,“ zdôraznil Kováčik.

Prečo Makó nie?

„Celé trestné stíhanie je postavené len na výpovediach kajúcnikov, ktorým hrozilo až doživotie. Pričom pani sudkyňa na Špecializovaného trestného súdu ani nechcela zisťovať benefity kajúcnikov,“ skonštatoval Kováčik. „Je absurdné, že práve rozpory vo výpovediach kajúcnikov podľa sudkyne potvrdzujú ich autenticitu. Tomu nerozumiem,“ pokračoval Kováčik.

„Ako môže sudkyňa uveriť, že za 30 minút sa dá z Chorvátska vybaviť prepustenie z väzby. Ako mu môže uveriť, že je nemajetný a o pol roka neskôr sám prokurátor povie, že svedok vlastní značný majetok a v Chorvátsku predával vilu a prevádzal podiely v spoločnostiach. Toto sú tie benefity a ten dôvod ich výpovedí,“ posťažoval sa emotívne Kováčik.

Makóa podľa vlastných slov spoznal, až keď sa dostal do čela kriminálneho úradu. Stretávali sa služobne na rôznych poradách.

„S odstupom času, asi rok pred mojím zadržaním, sme sa čo dva mesiace stretli na rýchlej rannej káve. Považoval som ho za priateľa, ale v pracovnom zmysle. Viem, že mal security firmu Lama, čo povedal, že znamená Lajo Makó,“ priblížil Kováčik. Na káve sa podľa jeho slov rozprávali na všeobecné spoločenské témy. „Mal dobré informácie,“ uviedol. O existencii zvyšných dvoch svedkoch vraj pred vlastným zadržaním ani netušil.

Dušan Kováčik Čítajte viac Dušan Kováčik je na slobode, dostal monitorovací náramok

Súd po piatej hodine verejné zasadnutie prerušil. Pokračuje sa v piatok čítaním listinných dôkazov. Mali by sa už pravdepodobne predniesť aj záverečné návrhy oboch strán a očakáva sa tiež rozsudok. Najvyšší súd tak buď Kováčikovi vinu a trest potvrdí, alebo vec vráti Špecializovanému trestnému súdu. Môže však skutky aj prekvalifikovať a sám rozhodnúť o inom treste či dokonca nevine.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Najvyšší súd #Dušan Kováčik