Pokračovanie článku: Sulík v Ide o pravdu: Matovič mi sľúbil, že daň z ropy stiahne. Rusku sme za plyn už zaplatili

To sú také hlúposti, v tomto prípade aj podlé. Ja som na to prestal reagoval už viac ako pred rokom, a toho sa budem držať. Nebudem mu to nijako vracať. A mne sa tak celkom dobre žije. Nech si rozpráva, čo chce.

Protiinflačný balíček, tam ste tiež u ministra financií „za zlého“. Návrh pomoci je podľa vás zle nastavený. Môže sa to ešte zmeniť?

Po prvé, je to jeden balíček, jedna guča veľkého množstva predpisov. Zvyšuje sa daňový bonus na dieťa, zvyšujú sa detské prídavky, zavádzajú sa voľnočasové poukazy. To všetko v jednom návrhu, ktorý nebol predmetom ani legislatívnych pripomienok, ani diskusie na vláde. Tam ho len pod pazuchou doniesol minister financií. Prvýkrát som návrh videl v utorok večer o deviatej. Dokument, ktorý bude rok čo rok prerozdeľovať viac ako miliardu eur, sme dostali večer pred rokovaním vlády. A na druhý deň to máme schváliť, a následne poslať do parlamentu, a ešte v skrátenom konaní. Nepamätám si takého hrubé znásilnenie legislatívneho procesu. Ani za Fica. A už vôbec nie voči vlastným koaličným partnerom.

SaS navrhla, že zdroje na protiinflačný balíček by mala koalícia hľadať aj cestou zvýšenia životného minima. Podľa Veroniky Remišovej (Za ľudí) sa nedá ísť touto cestou, lebo by to spôsobilo výpadok pol miliardy eur v štátnom rozpočte. Preto to bolo odmietnuté?

Ale teraz bude výpadok 1,3 miliardy eur. Povedzme si koľko chceme dať peňazí, napríklad 300 miliónov, a nastavme parametre tak, aby to bolo presne toľko.

Krátko predtým ste navrhli zvýšienie životného minima. Veronika Remišová (Za ľudí) hovorí, že tak by sa siahlo na nezdaniteľné minimum a diera v rozpočte by bola pol miliardy eur, preto sa koalícia rozhodla touto cestou neísť. Je to pravda?

Nás teraz čaká výpadok 1,3 miliardy eur. My sme povedali: Veď si povedzme, koľko tam chceme dať peňazí – napríklad 300 miliónov eur, a nastavme tie parametre tak, aby to bola tá suma. Je to súčet pomerne jednoduchých čísiel.

Nie je to len tým, že Igor Matovič už dávnejšie sľúbil peniaze pre deti a chcel to takto zrealizovať?

On nasľubuje, čo ho napadne a potom znásilňuje celú koalíciu. Doslova nás ženie do nezmyselného postoja, aby sme schvaľovali nevykonateľné veci. Znásilňuje legislatívny proces a takto vládnuť, to je šialenstvo. Hurvínek takto mohol ísť „na válku“, ale to je tak asi všetko.

Matovič argumentuje, že vy ste neskoro dodali vaše návrhy.

Ono to nie je v našej kompetencii. My sa nemiešame iným ministrom do ich kompetencií. Toto opatrenie mal predložiť Milan Krajniak alebo ak sa to týka zdanenia, tak Igor Matovič. Oni to nepredložili a nás vyzvali, že keď hento odmietame, tak máme povedať, čo chceme.

Ako je na tom príprava ďalšieho balíčka sankcií voči Rusku? Na spadnutie by mala byť dohoda o rope, v ako je to momentálne štádiu?

A my stále požadujeme prechodné obdobie, za ktoré by sa dal zrekonštruovať ropovod Adria. Je potrebné zvýšiť jeho kapacitu.

Dostali by sme na to peniaze?

Jedna vec sú peniaze, druhá čas. Za ľubovoľné množstvo peňazí si viac času nekúpite, preto požadujeme prechodné obdobie.

Vyzerá to tak, že ho dostaneme?

Myslím si, že áno. No zdá sa, že to stroskotá na Maďarsku, ktoré prechodné obdobie žiada natrvalo.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Ide o pravdu