Disciplinárny senát Najvyššieho súdu uznal Lipšica vinným. Dostal pokarhanie

Lipšic spáchal disciplinárne previnenie a trestom je disciplinárne opatrenie písomné pokarhanie.

20.05.2022 13:14 , aktualizované: 13:20
daniel lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (145)

Špeciálny prokurátor je povinný zaplatiť aj trovy konania vo výške 120 eur.

Senát skonštatoval, že špeciálny prokurátor vlani v júli nedodržal svojimi výrokmi mieru zdržanlivosti, pričom práve od prokurátora sa očakáva dodržiavanie tohto pravidla.

Kým Generálna prokuratúra žiadala pre Lipšica zníženie platu o 15 percent na jeden mesiac, disciplinárny senát mu uložil pokarhanie.

VIDEO: Daniel Lipšic počúva rozhodnutie súdu.

Video

Disciplinárneho previnenia sa mal Lipšic dopustiť tým, že vlani 28. júla „verejne špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval“ o vznesení obvinenia policajnou inšpekciou v živej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

Stalo sa tak navyše po tom, ako dôvodnosť a zákonnosť vzneseného obvinenia konštatovali dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava aj sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III, ktorá vzala obvineného takáčovca Csabu Dömötöra do väzby. Len 20. júla mu bolo vznesené obvinenie za zločin krivej výpovede a krivej prísahy, pričom po priznaní mu za to súd 4. augusta uložil právoplatný 32-mesačný podmienečný trest. Lipšic však toto trestné stíhanie už vtedy začal spochybňovať.

Podľa Lipšica boli totiž v médiách opakovane zverejňované nepravdivé informácie a považoval za potrebné zastať sa vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec a prokurátorov svojho Úradu špeciálnej prokuratúry. Pripomenul tiež, že práve vďaka napádaným vyšetrovateľom tímu Očistec, ktorí sú ešte aj v súčasnosti stále obvinení, boli odsúdené najbrutálnejšie zločinecké skupiny.

VIDEO: Lipšic: Aj iní prokurátori robili to, za čo ma potrestali.

Video

Už vtedy ho generálny prokurátor Žilinka verejne upozornil, že aj špeciálny prokurátor musí dodržiavať princíp zdržanlivosti. Upozornil Lipšica, že „zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym“.

VIDEO: Prokurátor Kandera: Rozhodnutie súdu išlo do veľkej hĺbky.

Video

"Spôsob, akým sa v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia, považujem za neakceptovateľný. Nielenže sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom vlastným pre obhajobu,“ napísal Žilinka.

Svojmu šéfovi odpovedal Lipšic opäť verejne. Bránil sa, že trestné stíhania Úradu inšpekčnej služby súvisia aj s ďalšími trestnými stíhaniami, ktoré dozorujú prokurátori z Úradu špeciálnej prokuratúry. „Preto som považoval za svoju povinnosť sa vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sú činní v týchto veciach, zastať,“ vysvetľoval vlani v lete.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic