Kuciak: Syn nás ubezpečoval, že na Slovensku zavraždiť novinára nemôžu

Syn nás v minulosti ubezpečoval, že na Slovensku nemôžu v 21. storočí zavraždiť novinára. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to uviedol Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

24.05.2022 09:37 , aktualizované: 16:38
kočner Foto: ,
Marian Kočner na súde
debata (44)

„Ubezpečoval nás, že sa nemáme čoho báť, že na Slovensku v 21. storočí nikto nemôže zavraždiť novinára,“ podotkol Jozef Kuciak. Reagoval tým na telefonát, ktorý Ján Kuciak absolvoval približne pol roka pred smrťou s obžalovaným Marianom Kočnerom. Ten novinárovi vtedy povedal, že sa mu bude špeciálne venovať.

„Je mi ľúto, že sa do dnešného dňa vyjadruje o mne a Kočnerovi ako o vinných za smrť svojho syna,“ reagovala obžalovaná Alena Zsuzsová. Zároveň vyjadrila ľútosť nad tým, čo sa Jánovi Kuciakovi stalo.

Zsuzsová: Vraždou chcel objednávateľ zničiť Kočnera

Motívom vraždy Kuciaka bol úmysel zničiť Mariana Kočnera, zopakovala pred ŠTS Zsuzsová. „Vražda Jána Kuciaka ublížila najviac osobe Mariana K. a nemal z nej absolútne žiadny osoh," vyhlásila Zsuzsová. Tvrdí, že bolo všeobecne známe, že sa mal Kočner Kuciakovi vyhrážať. Preto objednávateľ vraždy podľa jej slov vedel, že ak sa niečo Kuciakovi stane, prvým podozrivým bude práve on.

Potvrdila, že v minulosti požičala 20 000 eur Zoltánovi Andruskóovi, ktorý je v kauze už právoplatne odsúdený. Odmietla, že by si u neho niekedy mala objednať vraždu. „Andruskó si nikdy žiadnou vraždou svoju pôžičku u mňa neodpracoval. Úroky z nej mi platil až do dňa jeho zadržania,“ vyhlásila.

Splnomocnenci poškodených Kuciakovcov zdôraznili, že objektívne dôkazy, aj komunikácia medzi Zsuzsovou a Kočnerom sú v rozpore s týmito jej tvrdeniami. „Nie je zrejmé, aký motív by mal mať svedok Andruskó vypovedať nepravdu. A to od začiatku samotného trestného stíhania,“ dodal splnomocnenec Ján Dulovič.

Pojednávanie v kauzách vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov v utorok popoludní prerušili. Pokračovať bude v stredu od 9.00 h. Okrem vykonávania listinných dôkazov by mal byť vypočutý Zoltán Andruskó. Ten je v kauze Kuciakovej vraždy právoplatne odsúdený.

Ďalšie výsluchy odročili

V utorok sa očakávalo, že súd postupne vypočuje troch svedkov – Zoltána Andruskóa s Miroslavom Marčekom, ktorí už sú právoplatné odsúdení za vraždu novinára, ako aj Ilju Weissa, ktorý pozná obžalovaného Darka Dragiča. Tieto výsluchy sa však dostanú na rad pravdepodobne až v stredu a štvrtok, kedy sú naplánované ďalšie dva pojednávacie dni.

Napokon teda súd pristúpil k čítaniu starších výpovedi obžalovaných a po obede by mal vypovedal ako poškodený aj otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak.

Keďže obžalovaný Tomáš Szabó sa ešte na poslednom pojednávaní 14. apríla priznal, ale vypovedať naďalej odmieta, prokurátor a následne aj súd súhlasili s jeho neprítomnosťou na tomto a ďalších najbližších pojednávacích dňoch.

Súd preto najprv čítal jeho výpoveď z januára 2020. Vtedy vypovedal, ako dostali s Marčekom zadanie údajne len na bitku Jána Kuciaka. Popisoval tiež, ako sa opakovane vracali do Veľkej Mače, kde Kuciak žil.

Szabó ale vraj robil len šoféra a do bitky sa mu vôbec nechcelo. „Kde si bol tak dlho, prečo si taký zablatený?“ pýtal sa vraj Szabó Marčeka. „Zbil si ho, alebo prečo si tam bol tak dlho? Na to mi povedal, že tam našiel dvoch ľudí, ktorí už boli mŕtvi,“ vypovedal v januári 2020 Szabó.

Údajne sa neskôr na tieto skutočnosti skúšal opakovane pýtať aj Andruskóa. Vraj mu ale len odpovedal, nech to nerieši, lebo sú za tým mocní ľudia a ak sa bude vypytovať, bude mať z toho problémy.

Szabó tiež popísal, ako boli kupovať zbrane v Maďarsku a v Kolárove, kde následne obstarávali u sústružníka aj tlmiče na pištole.

Po Szabóovi sa čítala aj výpoveď obžalovanej Aleny Zsuzsovej.

S Kočnerom opäť Šabík

Štyroch obžalovaných priviedla eskorta Zboru väzenskej a justičnej stráže. Dušan Kracina požiadal o konanie v jeho neprítomnosti.

Na pojednávaní sa zúčastňujú aj rodičia zavraždeného novinára Kuciaka ani mama Kušnírovej. Prítomní však nie sú poškodení prokurátori.

Potom, čo bol Kočnerov obhajca Marek Para obvinený a vzatý do väzby, si Kočner zvolil za advokáta Andreja Šabíka. Ten ho zastupoval aj v prípade vymáhania falšovaných zmeniek, za ktoré bol Kočner v januári 2021 právoplatne odsúdený na 19-ročný trest.

Šabík čelil aj podozreniu z marenia spravodlivosti, keď mal podľa svedkov pre Kočnera z väzby vynášať tajné správy- tzv. motáky. Za tie bol Kočner aj súdený. Okresný súd ho však spod obžaloby z krivej výpovede vlani v decembri oslobodil.

Objednávky

Z príprav vrážd Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Andruskóa.

Tí boli zadržaní ešte v septembri 2018, potom čo bola štvorica pôvodne obvinená z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Szabó s Marčekom už za to boli aj právoplatne odsúdení na 25-ročný trest, Andruskó na 15-ročný.

Objednávku na vraždy Žilinku a Lipšica mala Alena Zsuzsová prijať na jeseň 2017. Za Žilinku mal Kočner sľúbiť 70 tisíc eur, za Lipšica 200 tisíc eur. Po februárovej vražde Jana Kuciaka mal Kočner požiadať aj o likvidáciu Šufliarskeho, za ktorú sľúbil 100 tisíc eur.

V rámci akcie Objednávka následne NAKA 20. septembra 2020 obvinila a o deň neskôr aj zadržala podnikateľa Dušana Kracinu.

Trojica prokurátorov opakovane vyjadrila presvedčenie, že objednávateľom ich vraždy bol Marian Kočner. Tomu bolo obvinenie vznesené až 28. júna 2021 a o tri mesiace neskôr bola podaná obžaloba neskôr spojená na súdne konanie spolu s prípadom zavraždeného novinára.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka