Zlaté padáky v štátnych lesoch preverí Žilinka

Správa Tatranského národného parku (TANAP) so sídlom v Tatranskej Lomnici sa vo veci medializovanej kolektívnej zmluvy obrátila na Generálnu prokuratúru. Podala podnet na jej prešetrenie. Informovala o tom dnes Martina Petránová zo Správy TANAPu.

24.05.2022 11:59 , aktualizované: 15:59
debata (2)

Na Generálnej prokuratúre už bol podnet zaevidovaný. Pre agentúru SITA to potvrdila jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Ako ďalej uviedla, po naštudovaní obsahu podania bude rozhodnuté o ďalšom zákonnom postupe.

Predmetom podania sú už skôr medializované skutočnosti súvisiace s neštandardne vysokým odstupným a takzvanou mimoriadnou odmenou za zásluhovosť. Prokuratúra by mala podľa Petranovej tiež preveriť, za akých okolností bola podpísaná podľa správy národného parku kontroverzná kolektívna zmluva. Dodala tiež, že vzhľadom na súčasné šetrenie veci zatiaľ bližšie informácie správa poskytovať nebude.

dane, peniaze, odvody, euro Čítajte viac TANAP dáva preveriť zlaté padáky do výšky 13 platov

Ešte minulý týždeň sa Správa TANAPu s podnetom obrátila aj na orgány dozoru. „Adekvátnosť výšky odmien za zásluhovosť, ktoré bývalému vedeniu Štátnych lesov TANAPu garantovala kolektívna zmluva, by tak mal preveriť aj Najvyšší kontrolný úrad SR,“ skonštatovala Petranová. Pre tento krok sa organizácia rozhodla po tom, ako nechala vykonať právnu a ekonomickú analýzu. Tvrdí, že podľa nej existuje dôvodné podozrenie, že „zlaté padáky“ pre bývalé vedenie Štátnych lesov TANAPu, ktoré ako príspevková organizácia ministerstva pôdohospodárstva zanikli k 31. marcu 2022 v súvislosti s reformou národných parkov, sú v priamom rozpore nielen s dobrými mravmi, ale predovšetkým s ustanoveniami zákona. „Okrem odstupného v rámci zákonníka práce majú totiž podľa stále platnej kolektívnej zmluvy niekdajší zamestnanci Štátnych lesov TANAP nárok i na neštandardnú odmenu za zásluhovosť, ktorá môže dosiahnuť až šesťnásobok priemernej mesačnej mzdy. V praxi to znamená, že niektorí si môžu prilepšiť aj o trinásť mesačných platov,“ zhrnula Petránová.

Rezort odstupné obhajuje

Štátne lesy fungovali do 1. apríla tohto roka ako príspevková organizácia ministerstva pôdohospodárstva. To odmieta v súvislosti s bývalým riaditeľom Štátnych lesov TANAPu Jánom Marhefkom, ktorý v polovici mája zvíťazil vo výberovom konaní a stal sa novým generálnym riaditeľom Štátneho podniku Lesy SR, spojenie „zlatý padák“.

„Odstupné, ktoré je v niektorých médiách za posledné dni pretriasané, dostal bývalý riaditeľ ŠL TANAP riadne v zmysle kolektívnej zmluvy, zatiaľ čo v prípade zlatých padákov ide o špekulatívne a účelovo nastavené podmienky pre prípady ukončenia pracovného pomeru,“ uviedol odbor komunikácie rezortu vo vyjadrení pre SITA. Rezort opakovane poukázal na to, že Ján Marhefka ešte ako štatutárny zástupca ŠL TANAP rokoval s odborovou organizáciou zastupujúcou zamestnancov a podpísal kolektívnu zmluvu. „Jej cieľom bolo ochrániť ich záujmy v prípade, že by neboli splnené prísľuby v rámci delimitácie, najmä ich pracovné zaradenie a budúcnosť. Medializované odstupné Jána Marhefku je plne v súlade s touto kolektívnou zmluvou a ostatnými právnymi predpismi a skladá sa z piatich mesiacov vyplývajúcich zo Zákonníka práce, dvoch mesiacov zo Zákona o verejnej službe a šiestich mesiacov za viac ako 20 odrobených rokov v jednej organizácii,“ zdôraznilo ministerstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #TANAP #štátne lesy