Bödör a Kvietik pred ŠTS popreli svoju vinu v kauze Dobytkár

Väčšina obžalovaných v kauze Dobytkár poprela na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici svoju vinu. Medzi nimi aj Norbert Bödör a Martin Kvietik. Exriaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch vyhlásenie k obžalobe neurobil.

24.05.2022 13:38 , aktualizované: 17:30
kaliňák, bodor Foto:
Zľava Robert Kaliňák a Norbert Bödör v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 17. mája 2022.
debata (1)

Bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas sa priznal ako jediný z prítomných.

Hlavné pojednávanie pokračovalo v pondelok s dvojhodinovým meškaním. Zdržanie spôsobila neprítomnosť právnickej osoby zastupujúcej jednu z obžalovaných spoločností – LawComp. Tú zastupuje advokátka Tímea Tóthová, o ktorej sa súd dozvedel, že bola vzatá do väzby.

VIDEO: Ďalšie pojednávanie v kauze Dobytkár. Bödör: Som nevinný

Video

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry potom senátu navrhol dve alternatívy. „Prvou je počkať na ustanovenie zástupcu a na ten čas pojednávanie odročiť. Ďalšou je vylúčenie spoločnosti LawComp na samostatné konanie a ak sú podľa súdu splnené podmienky, v tom dnešnom pokračovať,“ povedal prokurátor.

Postupne sa k tomu vyjadrili všetci obhajcovia, ktorí navrhli odročenie. Bödöra, ktorého hlavný advokát Marek Para je stále vo väzbe, tentoraz zastupoval namiesto exministra vnútra Roberta Kaliňáka ďalší „náhradník“ – Michal Mandzák. Ten tiež žiadal pojednávanie odročiť. „Nie sú splnené podmienky na konanie hlavného pojednávania,“ tvrdil.

Po krátkej porade senátu jeho predsedajúci sudca Ján Giertli vyhlásil, že kvôli urýchleniu procesu vylučuje dotknutú spoločnosť na samostatné konanie. Následne oznámil, že obžalovaný Milan Kopriva požiadal z vážnych zdravotných dôvodov o konanie v jeho neprítomnosti. „Obhajcovia už stanovisko k obžalobe povedali. Dohoda o vine a treste nie je možná,“ pripomenul sudca. Vzápätí vyzval, aby sa k obžalobe vyjadrili prítomní obžalovaní. Okrem Viktora Miklasa všetci vyhlásili, že sú nevinní. Exriaditeľ PPA Juraj Kožuch využil svoje právo a vôbec sa k tomu nevyjadril.

kalinak bodor Čítajte viac S Bödörom prišiel na súd čerstvo prepustený Kaliňák. Pojednávanie odročili

V kauze Dobytkár ide o korupciu spojenú s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA). Obžalobe Úradu špeciálnej prokuratúry čelí osem fyzických a päť právnických osôb. Okrem nitrianskeho podnikateľa Bödöra aj finančník Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Skutky sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

V prípade uznania viny hrozí piatim obžalovaným prepadnutie majetku a niektorým vysoké tresty blížiace sa k hranici 20 rokov väzenia.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #PPA #Norbert Bödör #kauza Dobytkár #Martin Kvietik