Prezidentka prijala predstaviteľov mimovládnych organizácií, ocenila ich pomoc

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v utorok predstaviteľov mimovládnych organizácií a ocenila ich pomoc štátu. Zároveň ľudia z mimovládok predstavili hlave štátu výsledky prieskumu, ktorý sumarizuje aktivity dobrovoľníkov a 130 slovenských mimovládnych organizácií, ktoré pomáhali štátu a samosprávam zvládnuť prílev ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

24.05.2022 20:29
čaputová mimovládne organizácie Foto: ,
Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo riaditeľka organizácie Človek v ohrození Andrea Najvirtová.
debata (20)

TASR o tom informoval predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií v Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac. „Mimovládne organizácie a občiansky sektor sú hybnou silou a kľúčovou oporou Slovenska v ťažkých časoch. Znovu sa to potvrdilo pri pandemickej kríze a doteraz môžeme energiu a nasadenie mimovládok sledovať pri utečeneckej vlne z Ukrajiny,“ uviedla prezidentka SR na sociálnej sieti. Poukázala na to, že v mimovládkach pôsobia profesionáli, ktorí vedia byť partnerom štátu v náročných situáciách a často myslia aj na aspekty, ktoré štátu nie sú hneď samozrejmé – psychologickú podporu, bezpečnosť žien pred násilím či aktivity pre deti.

Predstavitelia občianskeho sektora deklarovali záujem vstúpiť so štátom do partnerského dialógu a pomôcť svojimi skúsenosťami a návrhmi pri aktualizácii strategických materiálov a praktických postupov krízovej a humanitárnej pomoci, ako aj inklúzie ľudí utekajúcich z vojnou zasiahnutých oblastí Ukrajiny do našej spoločnosti.

„Dobrovoľníci a mimovládne organizácie hrali významnú úlohu pri tom, ako Slovensko zvládlo nápor ľudí, ktorí utekali po 24. februári pred ruskou vojenskou inváziou. Nabrali sme množstvo cenných skúseností z toho, ako poskytovať pomoc priamo v krajine zmietanej vojnou, ale aj z manažmentu ľudí v núdzi na hranici či v našom vnútrozemí. Ponúkame štátu pomoc a partnerstvo,“ povedal Zajac.

Okrem reprezentanta mimovládnych organizácií zastúpených v Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie sa na stretnutí s prezidentkou zúčastnili aj predstavitelia Občianskej platformy pre demokraciu, ako aj organizácií Človek v ohrození, Post Bellum a Centrum pre výskum etnicity a kultúry.

„Dáta do prieskumu sme zbierali od 22. do 29. apríla a celkovo sa zapojilo 130 organizácií občianskej spoločnosti – rôznej veľkosti a zo všetkých regiónov Slovenska. Išlo o organizácie, ktoré sa venovali štyrom základným oblastiam pomoci – na hranici, v našom vnútrozemí, pri inklúzii, či pomáhali priamo na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Na základe výsledkov vieme povedať, že len z týchto organizácií sa zapojilo do pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny 732 zamestnancov a 6697 dobrovoľní­kov,“ konštatovala Katarína Batková, z Občianskej platformy za demokraciu, ktorá prieskum spracovala.

Náklady týchto organizácií na zapojenie do pomoci, ako aj výdavky na materiálnu pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny alebo výdavky na materiálnu, humanitárnu a zdravotnú pomoc smerujúcu na Ukrajinu v týchto organizáciách presiahli sumu 11 460 000 eur.

Mimovládne organizácie dokážu podľa Čaputovej reagovať rýchlo, prinášajú nadšenie, prebúdzajú v ľuďoch solidaritu. Mrzí ju, keď ich práca nie je uznaná, keď sa stretávajú s nezáujmom kompetentných a keď absentuje ochota prijímať ich skúsenosti. „Pretože keď nevieme solidaritu dostatočne oceniť, tak sa k nej nemusíme neskôr dostať,“ dodala prezidentka.

Predstavitelia občianskych organizácií v utorok prezidentke predstavili aj nový materiál konzorcia mimovládnych organizácií s názvom Integrácia ľudí z Ukrajiny – návrhy riešení. Ide o konkrétne odporúčania a návrhy, ako uľahčiť a zlepšiť integráciu ľudí z Ukrajiny v našej spoločnosti.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #mimovládne organizácie #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová