Kľúčový svedok Andruskó tvrdí: Všetky vraždy si objednal Kočner

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval v stredu proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Okrem čítania listinných dôkazov bol dnes vypočutý Zoltán Andruskó, ktorý je v kauze prípravy vrážd prokurátorov vylúčený na samostatné konanie. V prípade novinárovej vraždy je právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia.

25.05.2022 09:58 , aktualizované: 15:09
Zoltán Andruskó Foto: ,
Zoltán Andruskó v sprievode polície prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku, 25. mája 2022
debata (56)

Kľúčový svedok Zoltán Andruskó potvrdil, že od Aleny Zsuzsovej prijal objednávku na všetky vraždy. Sama mu vraj povedala, že je to pre Kočnera, ktorý má s tými ľuďmi problémy. „Neprešiel ani mesiac, keď za mnou večer prišli a oznámili, že ho zavraždili,“ spomína Andruskó na vraždu Kuciaka.

„Povedali, že je problém, lebo v dome bola ešte aj druhá osoba,“ vypovedal pred súdom. Andruskó bol v prípade novinárovej vraždy 30. decembra 2019 už právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia. Svoj trest si odpykáva v Banskej Bystrici. V kauze prípravy vrážd prokurátorov je Andruskó vylúčený na samostatné konanie.

Video

Na pojednávaní sa opäť zúčastnili aj rodičia zavraždeného novinára Kuciaka aj mama Martiny Kušnírovej. Prítomní však ani v stredu neboli poškodení prokurátori.

Bola to Zsuzsová

Andruskó zdôraznil, že trvá na svojich predchádzajúcich výpovediach. „Objednávateľom vraždy bol Kočner a sprostredkovateľkou bola Zsuzsová,“ začal.

Zsuzsovú pozná od roku 2010, kedy ho mala osloviť cez sociálne siete. „Na fotke bola úplne iná a keď sme sa stretli, bola to úplne iná osoba. Išiel som sa zoznámiť s jednou krásnou ženou, ale to sa nestalo,“ popísal Andruskó prvý kontakt so Zsuzsovou.

Tvrdí, že jej veľa krát požičal peniaze. Pri požičiavaní peňazí sa spoznal aj so Szabóom, ktorý vtedy opustil prácu na polícii a chystal sa do zahraničia. Cez neho spoznal aj Miroslava Marčeka. Kracinu pozná tiež už viac ako desať rokov. Kočnera pozná len cez Zsuzsovú. Dragiča podľa vlastných slov nepozná vôbec.

Niekedy v roku 2017 mi začala rozprávať, že má Kočner problémy. „Dala mi do roku 20-tisíc eur a povedala, že chce aby bol Žilinka za 70-tisíc eur zabitý,“ povedal Andruskó. Kamarát z Maďarska ho údajne so žiadosťou o pomoc vyhodil. Preto sa rozhodol osloviť Szabóa a začal aj sám hľadať na internete informácie o Žilinkovi.

„Potom ako Marček so Szabóom zavraždili Molnára, vedel som, že majú zbraň a mal pocit, že ma aj sledujú. Bál som sa chodiť do banky aj domov,“ popisoval Andruskó. Tvrdí, že bratrancov Szabóa a Marčeka si vybral, lebo potrebovali peniaze a boli schopní vraždiť. Zsuzsová si vraj priala vrahov zo zahraničia ale nakoniec súhlasila aj s dvojicou bratrancov.

Pri Žilinkovi sa zľakol

Andruskó im na začiatku jesene odovzdal Žilinkovu fotku a na displeji telefónu im ukázal aj jeho adresu v Piešťanoch. Keď sa ale po dvoch týždňoch nič nedialo, išiel za Dušanom Kracinom, ktorému sa posťažoval. Aj jemu Andruskó odovzdal fotku Žilinku, ukázal jeho adresu a dohodli sa, že vraždu vyrieši Kracina. Zsuzsová s tým podľa Andruskóa súhlasila.

Kracinovi chcel dať 10-tisíc eur, ale ten ich hneď nezobral a Andruskóovi ich o pár dní neskôr ale ukradli z auta. Vtedy Kracina definitívne prijatie objednávky potvrdil. Andruskó mu začal platiť zálohy na každé sledovanie vo výške viac ako 2 500 eur. „Myslím, že som Kracinovi odovzdal aj viac ako 20 tisíc eur,“ povedal.

Kracina vraj Andruskóa v zime upozornil, že práve v Dubnici nad Váhom je pre Žilinkovu likvidáciu vhodná príležitosť. Andruskóm sa ale vraj zľakol a akciu odvolal. Potom vraj išiel do banky vybrať 20-tisíc eur, ktoré dostal ako zálohu od Zsuzsovej, a chcel jej ich vrátiť. „Povedala, že už nedlžím 20-tisíc ale 100-tisíc a už nie jej ale Kočnerovi,“ opísal Andruskó.

Zsuzsová ho preto vraj požiadala o únos Kuciaka a zbavenie sa tela. Andruskó ho nepoznal a mal pocit, že bude ľahšou obeťou ako prokurátor Žilinka. Opäť preto oslovil Szabóa s Marčekom. S nimi sa šiel neskôr pozrieť aj vo Veľkej Mače, kde Kuciak s Kušnírovou bývali. „Neprešiel ani mesiac, keď za mnou večer prišli a oznámili, že ho zavraždili,“ spomína Andruskó. „Povedali, že je problém, lebo v dome bola ešte aj druhá osoba,“ povedal Andruskó, ktorý bratrancom pomohol spáliť aj kabát z miesta činu.

Lipšic ako čerešnička

Všetko išiel na druhý deň oznámiť aj Zsuzsovej, ktorá mu následne vyplatila zvyšných 50 tisíc eur, ale vraj sa aj hnevala, že zavraždili tiež inú osobu. Ešte v ten deň odovzdal bratrancom sľúbených 40-tisíc eur. „Potom bol chvíľu pokoj ale nie dlho, lebo Zsuzsová už chcela dokončiť aj ďalšie vraždy. Pýtala si už len Szabóa s Marčekom. Bál som sa, že nakoniec zavraždia aj mňa,“ popísal Andruskó.

Pri objednaní likvidácie Žilinku mala Zsuzsová žiadať aj smrť Lipšica. „To mala byť taká čerešnička na torte ale nie priorita. Klamal som jej, že riešim aj Lipšica. Potom ale na kúsku papieru doniesla aj adresu a číslo auta Šufliarskeho, ktorého potrebovali odstrániť, aby sa dostal Kočner z väzenia,“ rozprával Andruskó.

Vražda Šufliarskeho sa mala uskutočniť pred jeho domom bombou v smetnom koši, kde sa boli spoločne s bratrancami aj pozrieť. V krátkom čase ale už bol spolu s bratrancami a Zsuzsovú zadržaní.

Spojená obžaloba

Okrem prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej obsahuje obžaloba ďalšie tri body. Prvým je prípravy vraždy vtedy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica.

Druhým bodom je príprava vraždy vtedajšieho prvého námestníka Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Tretím obstarávanie zbraní, ktoré mali byť na vraždy použité.

Z príprav vrážd Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Andruskóa. Tí boli zadržaní ešte v septembri 2018, potom čo bola štvorica pôvodne obvinená z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Szabó s Marčekom už za to boli aj právoplatne odsúdení na 25-ročný trest, Andruskó na 15-ročný.

Objednávku na vraždy Žilinku a Lipšica mala Alena Zsuzsová prijať na jeseň 2017. Za Žilinku mal Kočner sľúbiť 70 tisíc eur, za Lipšica 200-tisíc eur. Po februárovej vražde Jana Kuciaka mal Kočner požiadať aj o likvidáciu Šufliarskeho, za ktorú sľúbil 100-tisíc eur.

V rámci akcie Objednávka následne NAKA 20. septembra 2020 obvinila a o deň neskôr aj zadržala podnikateľa Dušana Kracinu, na ktorého sa mal Andruskó tiež obrátiť s požiadavkou na likvidáciu prokurátorov. Ten mal zas na to osloviť ďalšieho spoluobzalovaného Darka Dragiča z Bosny a Hercegoviny.

Trojica prokurátorov opakovane vyjadrila presvedčenie, že objednávateľom ich vraždy bol Marian Kočner. Tomu bolo obvinenie vznesené až 28. júna 2021. O tri mesiace neskôr bola podaná aj obžaloba, neskôr spojená na spoločné konanie s prípadom zavraždeného novinára, ktorý vrátil vlani 15. júna Najvyšší súd špecializovanému na nové konanie.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka