Zoroslav Kollár vyviazol z korupčnej kauzy s peňažným trestom 70-tisíc eur

Špecializovaný trestný súd v Pezinku na piatkovom verejnom zasadnutí rozhodol o schválení dohody o vine a treste za korupciu pre známeho konkurzného právnika Zoroslava Kollára.

27.05.2022 08:11 , aktualizované: 11:08
Zoroslav Kollár, súd Foto: ,
Zoroslav Kollár na súde, ktorý schvaľuje dohodu o vine a treste.
debata (11)

Ten až donedávna svoju vinu popieral. Na konci apríla ale svoju výpoveď zmenil a priznal, že úplatok poskytol. Za to si od dozorového prokurátora získal zhovievavosť a na začiatku mája spolu uzavreli dohodu o vine a treste.

Dohoda sa okrem korupcie v kauze známej v súvislosti s bývalým riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským týka aj druhého skutku. Tým je prečin nepriamej korupcie, ktorej mal Kollár dopustil sprostedkovaním úplatku za nevyšetrovanie nelegálnej výroby cigariet.

Prokurátor Kollárovi navrhol peňažný trest vo výške 70 tisíc eur. V prípade nezaplatenia by si Kollár musel trest 14 mesiacov odsedieť vo väzení. Takáto dohoda predpokladá, že obvinený prizná vinu výmenou za nižší trest a vzdá sa tiež možnosti odvolania.

VIDEO: Prokurátor a Zoroslav Kollár o schválenej dohode o vine a treste.

Video

Samosudkyňa Ružena Sabová pred prerušením zasadnutia povedala, že s návrhom dohody nemá problém. Požiadala však obe strany, aby v texte dohody zmenili formulácie vo vzťahu k ostatným osobám. Chce tak zabrániť, aby sa dohodou neprejudikovala vina ostatných spoluobvinených.

Zoroslav Kollár na súde.
Zoroslav Kollár na súde.
+5Zoroslav Kollár na súde.

Po krátkom prerušení sa sudkyňa Sabová pýtala obvineného sériu otázok, ktorými priznal vinu, vzdal sa odvolania a prijal trest. Na všetky musel odpovedať súhlasne. Súd dohodu následne schválil.

Nie som kajúcnik

„Súd schvaľuje dohodu o vine a treste zo 6. mája uzavretú medzi prokurátorom a obvineným Kollárom,“ vyhlásila sudkyňa Sabová. Zákonné podmienky boli podľa nej splnené a trest uznala ako primeraný. Následne už len sudkyňa prečítala rozsudok, ktorý je po vyhlásení hneď aj právoplatný.

„To, prečo som sa rozhodol spolupracovať, bolo moje osobné slobodné rozhodnutie. Vzniklo po analýze súčasnej dôkaznej situácie v prípadoch, v ktorých som bol obvinený a celkovej situácie na Slovensku,“ priblížil po zasadnutí súdu Kollár s tým, že o dôvodoch svojho rozhodnutia konkrétnejšie zatiaľ nechce hovoriť.

„Napriek tomu, že som bol 16 mesiacov v kolúznej väzbe, ktorá je väčinou ľudí považovaná za novodobý nástroj mučenia a nátlaku, neprijal som žiadnu ponuku na spoluprácu, ktorá mi bola pravidelne ponúkaná. Ak človek urobí chybu, musí si za ňu niesť dôsledky sám. Človek si nesmie riešiť vlastné problémy tým, že ublíži nezákonne svojim blízkym, známym alebo kamarátom,“ uviedol Kollár.

Zároveň odmietol byť nazývaný kajúcnikom. „Nie som kajúcnik, nikoho som neudal a nikoho neusvedčujem. Len som popísal skutky, ktoré sa stali. Orgány činné v trestnom konaní ich nejako vyhodnotili a ja som uzavrel dohodu, ktorá bola schválená súdom. Tým je táto vec pre mňa uzatvorená,“ dodal s tým, že sa skončila len bitka ale nie vojna.

Peniaze v gumičke

V prvom korupčnom prípade spolu s Kollárom vystupujú aj bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, jeho vtedajší námestník Boris Beňa, ako aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia mal na začiatku augusta 2020 Pčolinského a jeho námestníka Beňuš navštíviť v sídle Slovenskej informačnej služby (SIS) Makó.

Dohodli sa údajne, že za úplatok SIS prestane „rozpracovávať“ a odpočúvať podnikateľa a konkurzného právnika Kollára. Potom dal podľa polície Kollár koncom augusta v kaštieli v neďalekej obci Makóovi obálku so 40 tisíc eurami. Ten ju už o dva dni neskôr odovzdal Beňovi.

Ešte v ten deň 40-tisíc eur – bankovky už boli zviazané gumičkami – Beňa doniesol do kancelárie riaditeľa SIS, kde si ich s Pčolinským rozdelili na polovicu. Približne o dva týždne mali Beňa s Pčolinským zaplatenú dohodu naplniť.

Podľa polície ich podriadení zistili ďalší Kollárov telefonický kontakt, a preto vydali pokyn, aby odpočúvanie tohto čísla ďalej nepokračovalo. Toto Kollárove číslo mali „nahodiť“ na nejakú zjavne nezaujímavú osobu a po pár hodinách ho z evidencie vyhodiť. Potvrdzovať to má aj obsah utajenej prílohy spisu.

Víchrica a cigarety

Kollára 11. marca obvinili z prečinu podplácania. Zadržaný ale nebol, keďže od 28. októbra 2020 bol po policajnej akcii proti sudcom Víchrica vo väzbe. V tej čelí obvineniu zo zasahovania do nezávislosti súdov.

Rovnako obvinili zo zločinu prijímania úplatku, zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti aj bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Makó, zadržaný 17. septembra 2020 v súvislosti so zločineckou skupinou takáčovci, a Beňa, zadržaný 2. decembra 2020 v rámci protikorupčnej akcie Judáš, sa vďaka svedectvám obvineniam vyhli a v prípade vystupujú len ako svedkovia.

Makó bol z väzby vďaka spolupráci s políciou prepustený už v polovici novembra 2020 na pokyn prokuratúry.

Beňa 27. mája 2021 tiež súhlasil s uzavretím dohody o vine a treste, na základe ktorej dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou na päť rokov.

Okrem toho bol Kollár obvinený aj z prečinu nepriamej korupcie. Dopustiť sa jej mal sprostredkovaním úplatku pre Makóa za to, že Kriminálny úrad Finančnej správy nezačne kontrolovať nelegálnu výrobu cigariet, za ktorou mal stáť človek z podsvetie Tomáš Rajecký. Ten údajne za túto zhovievavosť zaplatil postupne až 300-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Špecializovaný trestný súd #Zoroslav Kollár