Ako skončí Blahova kniha o Leninovi? Pseudonym použil pre liberálnu totalitu, tvrdí

Vydavateľstvo VEDA, ktoré patrí SAV, stiahlo z predaja Blahovu knihu o Leninovi, ktorú napísal pod pseudonymom. Pre Blahu je to prejav liberálnej totality.

28.05.2022 18:13
debata (98)

Prosím, spáľte všetky Blahove knihy, hovorí poslanec Ľuboš Blaha. Ale sľubuje, že knihu Lenin a 21. storočie, ktorú vydal pod pseudonymom, bude posúvať aj ako samizdat.

Poslanec a poslanec mandátovo najsilnejšej opozičnej strany Smer Ľuboš Blaha má dve vysvetlenia, prečo vydal knihu o Leninovi pod psedonymom. Kniha, ktorú vydavateľstvo SAV Veda dočasne stiahlo z predaja, v ponuke e-shopových predajcov si ju však možno objednať za necelých 16 eur, spôsobila menší škandál.

Ako prvý priniesol informáciu, že knihu napísal Blaha pod pseudonymom Peter Vidoman, Denník N. Poslanec Blaha, ktorý je aj zamestnancom Slovenskej akadémie vied, konkrétne Ústavu politických vied, pre denník nepotvrdil, že je autorom knihy.

VIDEO: Ľuboš Blaha vysvetľuje, prečo napísal knihu pod pseudonymom.

Video

Vo videu na sociálnej sieti však ponúka dve vysvetlenia, prečo knihu napísal pod pseudonymom. „Áno, Peter Vidovan bolo umelecké meno môjho otca a ja som hrdý na to, že môžeme aj takýmto spôsobom vyjadriť svoju lásku a vďaku otcovi, ktorý mi dal tak veľa,“ tvrdí Blaha.

Druhým vysvetlením je podľa neho prenasledovanie. „Prosím, spáľte všetky Blahove knihy, lebo ľavicové názory treba rozdrviť na prach!“ žiada tak trochu pateticky. „Žijeme v liberálnej totalite. Ťahajú nás po výsluchoch, mňa idú za názory vyhadzovať zo SAV, zatvárajú opozičné médiá, zakazujú nás v televízii a čudujú sa, že hovoríme o liberálnom fašizme? Zakazujú iné názory, prenasledujú nás, zastrašujú nás. Ale robia to tak nešikovne a hlúpo, že nám vlastne v konečnom dôsledku pomáhajú,“ pokračuje Blaha.

Tvrdí, že knihe o Leninovi mu takto urobili aj médiá, SAV a vydavateľstvo Veda veľkú reklamu. „Knižku stiahli z predaja. Ale nebojte sa, priatelia, aj keby sme si ju mali posúvať ako samizdat, postarám sa o to, aby sa knižka k ľuďom dostala. Vitajte späť v totalite. Budeme si samizdaty tajne požičiavsť a dúfať, že nás susedia nenahlásia gestapu,“ vidí takto čierne budúcnosť poslanec a politológ.

Blaha podčiarkuje, že ide o vyváženú prácu o Leninovi. „Spôsob vydania tejto publikácie považuje vedenie SAV za neštandardný,“ povedala hovorkyňa akadémie Katarína Gáliková. Vydanie knihy v pôvodnom znení mal podľa nej presadiť šéf Ústavu politických vied Peter Dinuš, a to aj napriek odporu redakčnej rady. Tým stratil dôveru vedenia akadémie.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Lenin v Smere. Hanbí sa poslanec Blaha publikovať pod vlastným menom?

SAV potvrdila, že v histórii vydavateľstva VEDA nevyšla vedecká kniha pod pseudonymom. Jej vedeckú hodnotu dalo vedenie akadémie posúdiť. K redakčnej rade Blaha uviedol: „Schválne sme si pozreli, kto v nej sedí. Našli sme tam matematikov, zoológov či kulturológov. Filozof žiaden. Ani politológ. Tam nikto nemá ani šajnu o Leninovej filozofii“.

Dinuš na svoj post abdikoval. Ešte pred prevalením, že Blahovi vyšla kniha pod pseudonymom. „Podal som ju niekoľko dní pred tým, než Denník N vo svojej nenávistnej kampani vytvoril z vydania tejto publikácie kauzu,“ uviedol Dinuš pre TASR. Ako ďalej tvrdí, kniha vyšla štandardným spôsobom na základe riadnej zmluvy medzi vydavateľstvom SAV Veda a Ústavom politických vied SAV.

Z funkcie riaditeľa Ústavu politických vied SAV odstúpil na znak nesúhlasu s dlhoročnými politickými tlakmi spojenými s pôsobením Ľuboša Blahu v SAV. „Ktoré na našom pracovisku vyvolávajú strach a obavy o ďalšiu existenciu Ústavu politických vied SAV a jeho zamestnancov,“ do­dal.

Ľuboš Blaha Čítajte viac Blahov šéf v SAV Dinuš končí na vlastnú žiadosť vo funkcii

To tvrdí aj Blaha. Podľa neho Dinuš abdikoval v pondelok 23. mája. „Neodišiel som kvôli knihe. Naopak, som hrdý na to, že takáto kniha vyšla, má výborné posudky a spĺňa všetky vedecké kritériá,“ mal povedať Dinuš Blahovi.

Dinuš mal priznať, že sa uvažuje nad zrušením Ústavu politických vied. Pracovníci ústavu už viackrát žiadali cez Dinuša Blahu, aby ukončil svoj pracovný pomer v ústave. Ten sa však – naopak – hrdí tým, že je zamestnancom SAV.

Blaha je presvedčený, že po ňom „idú“ liberáli. „Kým matovičovci kradnú a zabíjajú, ja sa venujem vede. Zhrešil som, upáľte ma!“ vyzýva vo svojich statusoch na sociálnej sieti na margo kauzy knihy o Leninovi.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Ľuboš Blaha