Sudcovia sú politicky angažovaní, robte s tým niečo, vyzýva Fico

Robert Fico vidí angažovanosť sudcov v politickom boji. Píše o tom predsedovi Najvyššieho súdu Jánovi Šikutovi.

29.05.2022 11:34
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (51)

Líder mandátovo najsilnejšej opozičnej strany Smer Robert Fico poslal otvorený list predsedovi Najvyššieho súdu Jánovi Šikutovi. Tvrdí, že je „evidentná angažovanosť niektorých sudcov v politickom boji“ s opozíciou.

„Trápi nás drahota a do neba volajúca neschopnosť vlády. Nezabúdajme však ani na zneužívanie trestného práva na likvidáciu opozície. Informácie z prostredia polície, prokuratúry a súdov potvrdzujú, že manipulácie pokračujú. Matovič, Heger, Lipšic a Čaputová sa spoliehajú už len na to, že nás všetkých pozatvárajú,“ hovorí Fico vo videu, v ktorom vysvetľuje, prečo napísal otvorený list predsedovi Najvyššieho súdu SR Jánovi Šikutovi.

Popchlo ho Šikutovo vyjadrenie, že „neustále sa opakujúce politické ataky na sudcov Najvyššieho súdu považuje za neprípustné“ a preto vyzval na zdržanlivosť. Odmietol, že by bol Najvyšší súd používaný ako nástroj politického boja a považuje za neakceptovateľné spochybňovanie nezávislosti tohto súdu. Išlo o reakciu práve na vyhlásenia strany Smer. V otvorenom liste Fico bližšie vysvetľuje, prečo sa verejne sťažuje na sudcov Juraja Klimenta a Petra Štifta.

Eduard Heger Čítajte viac Heger: Naša justícia sa uberá správnym smerom

„Považujem za legitímne poukazovať na hrubé zneužívanie trestného práva na politické účely,“ píše Fico ako predseda najsilnejšej parlamentnej opozičnej strany.

„Musím vysloviť osobitné obavy v súvislosti s postupom sudcov NS SR J. Klimenta a P. Štifta. Sudca NS SR J. Kliment bol nominantom predsedu najsilnejšej vládnej strany (ten otvorene hovorí o nevyhnutnosti pozatvárať predstaviteľov opozície) na funkciu generálneho prokurátora SR, vláda SR ho zvolila za člena Súdnej rady SR. Sudca NS SR P. Štift absolvoval justičnú skúšku a stal sa sudcom bez toho, aby strávil jeden jediný deň v justičnej praxi na súde, čo mu umožnila jeho podriadenosť súčasnému špeciálnemu prokurátorovi SR D. Lipšicovi. Rozhodovanie týchto sudcov v citlivých kauzách je tak frekventované, že vyvoláva oprávnené dojmy, že okrem senátu 5T neexistuje na NS SR iný trestný senát. Situácia dokonca musí vyvolávať oprávnené obavy, že pri prideľovaní spisov na NS SR dochádza k cieleným manipuláciám. Za náhodný potom nemožno považovať ani fakt, že sú to títo istí sudcovia, ktorí sa najčastejšie objavujú v rozhodnutiach Ústavného súdu SR ako zodpovední za porušovanie základných práv a slobôd,“ pokračuje Fico.

Upriamuje pozornosť na rozhodovanie sudcu Klimenta v prípade obhajcu Marka Paru. Toho polícia zadržala v rámci akcie Kaifáš a sudca Kliment ho poslal do väzby. Obhajoba pritom namietala Klimenta, že je zaujatý.

„Situácia v prípade rozhodnutia NS SR (senát 5T, J. Kliment, P. Štift, P. Hatala) o väzbe advokáta M. Paru naberá na absurdnosti a vedie k vážnym podozreniam z manipulácií na NS SR. Proti rozhodnutiu, že sudca J. Kliment nie je vylúčený z konania, podala obhajoba sťažnosť, o ktorej mal rozhodnúť päťčlenný senát NS SR pod vedením sudcu P. Hatalu. Ten sa vylúčil pre pomer k veci. Rovnako sa vylúčil aj ďalší sudca z tohto päťčlenného senátu M. Piovartsy. O jeho vylúčení rozhodoval opäť „náhodne“ vybraný trojčlenný senát 5T v zložení J. Kliment, P. Hatala a P. Štift a samozrejme, že (v rozpore s doterajšou praxou senátu 5T) sudcu M. Piovartsyho vylúčil,“ vysvetľuje Fico.

Absurdnosť vidí v tom, že Kliment tvoril zloženie päťčlenného senátu, ktorý rozhodoval o jeho zaujatosti. Vo videu Fico prirovnal túto situáciu k ústnym maturitám: „Nebude sa vám páčiť zloženie komisie, tak si ju zmeníte a budú v nej namiesto nezaujatých profesorov sedieť vaša mama, strýko, starý otec.“

Fico tvrdí, že rešpektuje nezávislosť súdnej moci. „Ale sú neprehliadnuteľné okolnosti potvrdzujúce, že právny štát na Slovensku trpí mimoriadne vážnymi defektmi, dokonca na jeho najvyšších poschodiach. Prirodzene preto očakávam a súčasne vás týmto otvoreným listom žiadam, aby ste prijali okamžite opatrenia na Najvyššom súde SR, ktoré vylúčia evidentnú angažovanosť niektorých vašich sudcov v tomto politickom boji,“ uzatvára list výzvou predsedovi Najvyššieho súdu.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #súdnictvo #Ján Šikuta