Riaditeľka Deutsche Schule: Slovenskí žiaci sú usilovnejší ako ich vrstovníci v Nemecku

Ani nie dva roky od slávnostného poklepania základného kameňa sa žiaci Deutsche Schule učia v novej budove v Bratislave.

30.05.2022 08:00
Deutsche Schule Bratislava Foto:
Deutsche Schule Bratislava otvára nové moderné priestory.
debata

„Mali by sme podporovať bilingválnosť, nech je to akákoľvek škola alebo jazyky,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling, ktorý tiež prišiel na slávnostné otvorenie školy.

VIDEO: V Bratislave slávnostne otvorili Deutsche Schule.

Video

Deutsche Schule Bratislava vznikla už v roku 2005. Postupne, ako rástol záujem žiakov o vzdelávanie sa v nemčine, rástla aj škola. Až prišiel čas, keď sa škola jednoducho musela presťahovať do vlastnej budovy.

„Počet žiakov neustále rastie, a preto sme považovali za nevyhnutné kúpiť novú budovu, vyhovujúcu požiadavkám vyučovania 21. storočia. Týmto krokom chceme nielen rozšíriť naše priestory, ale zároveň poskytnúť kvalitnú vzdelávaciu inštitúciu, ktorá drží krok s najnovšími digitálnymi trendmi a inovatívnymi prístupmi k edukácii,“ vysvetľuje predseda predstavenstva Nemeckého školského združenia Peter Kršák.

Podarilo – škola, ktorá sídli v centre hlavného mesta, sa už postupne sťahuje do nových priestorov na Kramároch. Kršák podčiarkuje, že napriek pandémii sa podarilo dodržať harmonogram a termíny všetkých stavebných prác. S prácami sa začalo v septembri 2020 a teraz už maturanti skladajú skúšku dospelosti v novej škole. Presťahuje sa tam nielen gymnázium, ale aj materská i základná škola.

Deutsche Schule Bratislava otvára nové moderné...
Deutsche Schule Bratislava otvára nové moderné...
+21Deutsche Schule Bratislava otvára nové moderné...

Kršák si pochvaľuje, že sa podarilo nájsť tichú lokalitu a navrhnúť priestory, ktoré vzdelávacia inštitúcia 21. storočia potrebuje. Žiaci majú k dispozícii nielen nadštandardne vybavené triedy, ale aj multifunkčné ihrisko, jedáleň, telocvičňu, špeciálne učebne prírodovedných predmetov, hudobnej či výtvarnej východy. Ale aj študovňu s knižnicou, školský klub detí, kreatívne dielne. Na každom poschodí sú umiestnené vzdelávacie ostrovčeky.

Predseda predstavenstva Nemeckého školského združenia vysvetľuje, že celková investícia dosiahla 13 miliónov eur. Polovicou z tejto sumy prispela Nemecká spolková republika. „Táto investícia do prvotriedneho školského zariadenia pozitívne ovplyvní nielen žiakov, ale aj učiteľov a nepedagogických pracovníkov, vďaka čomu môžeme budovať status jednotky na trhu v rámci top škôl v Európe,“ dodáva Kršák.

Minister Gröhling priznal, že hovorí anglicky. „Po nemecky iba trochu. Ale musím sa priznať, že v minulosti som rozprával, lebo stará mama vedela veľmi plynule po nemecky. Niektoré slová človek zachytí, ale čo sa týka komplexného vnímania, to nie,“ dodal s úsmevom.

Riaditeľka školy Carmen Nasse objasňuje, že nemecký vzdelávací systém je orientovaný viac na kompetencie. „Nesústredíme sa teda až tak veľmi na fakty a čísla, ale snažíme sa pracovať na projektoch,“ objasňuje. Nasse si však pochvaľuje slovenských žiakov.

„Sú podstatne usilovnejší ako nemeckí žiaci. A pokiaľ ide o učenie sa nemčiny, väčšina z nich nemá problém, lebo sa s nemčinou stretávajú už v materskej škole, pokračujú na základnej. A keď maturujú, už majú nemčinu na úrovni materského jazyka,“ dodáva Nasse.

O škole

Deutsche Schule Bratislava je súkromná škola, ktorá patrí do siete celosvetovo uznávaných 140 nemeckých zahraničných škôl. Na Slovensku vznikla v roku 2005. V súčasnosti školu navštevuje viac ako 430 žiakov najmä zo Slovenska a z Nemecka. Škola ponúka celodenný výchovno-vzdelávací program pre všetky vekové skupiny od škôlkarov, žiakov základnej školy až po študentov 8-ročného gymnázia. Pri vyučovaní predmetov sa kladie dôraz na vyučovací jazyk nemčinu, samostatnosť, ale aj na tímového ducha, kritické myslenie, všeobecný prehľad a výmenu skúseností v sieti nemeckých zahraničných škôl. Vyučovanie sa realizuje v menších skupinách pod dozorom nemecky hovoriacich učiteľov či už rakúskej, alebo nemeckej národnosti. Absolventi môžu pokračovať v ďalšom štúdiu na prestížnych univerzitách vďaka medzinárodne uznávanej nemeckej maturitnej skúške, ktorej súčasťou je aj maturita zo slovenského jazyka a literatúry. Škola nabehla aj na program individuálnej podpory jazykového vzdelávania. Každý žiak má k dispozícii vlastný notebook a z veľkej časti sa prešlo na digitálne vyučovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Deutsche Schule