Skaza Rubižne. Dron ukázal zdevastované mesto po bojoch

Východoukrajinské mesto Rubižne, vzdialené len niekoľko kilometrov od dvojmestia Severodonec a Lysyčansk, boje zrovnali so zemou.

31.05.2022 08:00
debata (60)

Zábery z dronu ukrajinskej armády, ktoré zachytáva rozborené domy a krátery posiate ulice, zdieľal na twitteri korešpondent BBC.

VIDEO: Skaza mesta Rubižne pri bojoch na východe Ukrajiny.

Video

Na snímkach sú vidieť muži v uniformách, ktorí na ulici od jedného zo zničených domov odnášajú ďalšieho človeka na nosidlách. Nie je jasné, akú situáciu dron zachytil. Keď sa ale kamera vzdiali, sú vidieť stovky vybombardovaných domov a bahnité vyjazdené koľaje od áut v miestach, kde predtým bývali ulice. Z niektorých miest stúpa dym.

„Rusko v bitke o Donbas prešlo k delostreleckej paľbe, ktorá cez deň v noci neustáva,“ napísal korešpondent Quentin Sommerville k videu zdevastovaného mesta, ktoré s BBC zdieľali ukrajinskí vojaci.

Rubižne vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti bolo pod náporom ruskej armády takmer od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára tohto roku. Mesto ruské jednotky dobyli zhruba pred mesiacom, teraz svoje sily sústredia na susedný Severodoneck, kde v uliciach bojujú s ukrajinskými vojakmi.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj cez víkend uviedol, že je v okolí Severodonecku zničená všetka kritická infraštruktúra a ostreľovanie poškodilo na 90 percent všetkých tamojších budov. Moskva aj napriek svedectvu a množstvu dôkazov západných odborníkov, médií i ukrajinských činiteľov opakovane trvá na tom, že na Ukrajine mieri iba na vojenské ciele.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine