KDH ani Dobrá voľba a Umiernení sa k petícii za referendum nepridajú

Mimoparlamentné subjekty KDH ani Dobrá voľba a Umiernení sa nepridajú k petičnej akcii, ktorú by mali organizovať opozičný Smer a mimoparlamentný Hlas-SD. Mimoparlamentná SNS vyzvala obe strany, aby sa v otázke referenda spojili a pripravili referendum s jednou otázkou, ktorá sa má týkať predčasných parlamentných volieb.

31.05.2022 16:47
Referendum Foto:
V roku 2021 sa nepodarilo vyvolať referendum o predčasných voľbách.
debata (3)

„Súčasná vláda výrazne stratila dôveru občanov, v dôsledku čoho sa mobilizujú hlasy pre vyhlásenie referenda. V KDH si ctíme inštitút referenda, ale zastávame názor, že vláda sa má meniť voľbami. KDH sa k iniciatíve, ani k rokovaniu o spustení petičnej akcie so stranami Hlas a Smer nepridá,“ reagovala pre TASR hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Šéf strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker vyhlásil, že je pre nich rovnako neprijateľná spolupráca s lídrom OĽANO Igorom Matovičom aj šéfom Smeru-SD Robertom Ficom. K petičnej akcii sa strana neplánuje pridať.

SNS podľa jej hovorkyne Zuzany Škopcovej tvrdí, že Smer a Hlas-SD by mali pripraviť referendum spolu s ďalšími stranami, ako aj odborovými zväzmi. Osloviť na spoluprácu by mali podľa SNS aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

fico, pellegrini Čítajte viac Fico a Pellegrini opäť skloňujú referendum. Politológ: Je to príprava na riadne voľby

Petíciu za referendum podporuje mimoparlamentná Republika. Jej líder Milan Uhrík v stanovisku na sociálnej sieti vyzval na zjednotenie a spoločný postup partnerov „zo skutočne protivládnej opozície“, aby sa petícia za referendum vyzbierala čím skôr. „Náš cieľ je priamočiary a jasný – ukončenie ničivej vlády blázna Matoviča a jeho figúrok. Nech si ľudia čím skôr slobodne vyberú, akú novú vládu si želajú,“ uviedol Uhrík.

K referendu sa nepridá mimoparlamentná strana Aliancia. „Napriek tomu, že aj my sme svedkami mnohých chýb – legislatívnych aj komunikačných – súčasnej vlády a referendum považujeme za legitímnu možnosť vyjadriť svoj názor, v žiadnom prípade nechceme, aby sa takéto referendum stalo súčasťou politickej kampane niektorých strán, preto sa k iniciatíve nepripojíme,“ skonštatovala pre TASR hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme. Ak by bola táto iniciatíva bola úspešná, Aliancia podporuje, aby referendum bolo spojené s jesennými spojenými voľbami.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v pondelok vyhlásil, že ak má byť referendum úspešné, petičná akcia by mala riešiť len otázku predčasných parlamentných volieb. Iné otázky nechce. Smer má tento týždeň predstaviť svoj návrh jedinej referendovej otázky. Strana tiež navrhuje, aby sa referendum o predčasných voľbách konalo v rovnaký deň ako komunálne voľby.

Voľby 2020 / Trnava / Čítajte rozhovor Politológ Koziak: Predčasné voľby by koalícii len pomohli
3 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum