Sulík: Matovič by sa mal modliť, aby mu Čaputová protiinflačný balíček vrátila

Ak by minister financií Igor Matovič (OĽANO) nevedel zostaviť štátny rozpočet, je to znak jeho neschopnosti a mal by sa zamyslieť nad zmenou roboty. Vyhlásil to líder SaS a vicepremiér Richard Sulík.

01.06.2022 12:10 , aktualizované: 16:25
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (21)

„Keď takúto úlohu nezvláda, mal by sa Igor Matovič zamyslieť, či by nemal zmeniť robotu,“ reagoval na vyhlásenie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) jeho najväčší oponent v koalícii minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Strážca štátnej kasy Matovič v ostatných dňoch verejnosť aj partnerov vo vláde pripravuje na to, že asi „nebude vedieť zostaviť rozpočet na budúci rok“. Dokonca pripustil, že práve na rozpočte, ktorý príde na pretras v parlamente na jeseň, sa môže koalícia aj rozpadnúť.

„Nebudeme súhlasiť s vyššími daňami. Považujeme za hrubé, primitívne vydieranie, keď najprv pretlačí Igor Matovič cez parlament za výdatnej pomoci fašistov miliardové výdavky a vzápätí informuje verejnosť, že nevie zostaviť rozpočet. Takto sa to predsa nerobí,“ vyhlásil Sulík.

VIDEO: Sulík radí Matovičovi: Choď preč z financií.
Video

Práve Sulík a jeho strana SaS je v Matovičových očiach najväčšou prekážkou protiinflačnej pomoci, ktorá je v súčasnosti na stole prezidentky Zuzany Čaputovej.

Tá po návrate z Ukrajiny vyhlásila, že sa bude mať v nasledujúcich dňoch viaceré rokovania o schválenej legislatíve. „Svoje rozhodnutie oznámim budúci týždeň,“ podčiarkla s tým, že súčasťou rozhodnutia bude aj jej postoj k možnosti, že dá zákony posúdiť Ústavnému súdu.

„Keď Igor Matovič dnes vie, že nebude vedieť zostaviť rozpočet, mal by sa modliť, aby prezidentka ten jeho balíček vrátila. Lebo to je hneď miliarda eur, ktorá v tom rozpočte na budúci rok určite bude chýbať a ktorá zhorší šance a vyhliadky na to, že ten rozpočet zostavený bude,“ pokračoval Sulík.

Zdôraznil, že SaS odmieta „vydieračské nátlakové praktiky“. „Vyššie dane sú pre SaS červenou líniou a vôbec neplatí, že tu na zemi, na chodníku leží nejakých 720 miliónov eur. To je čistý výmysel, to sú peniaze, ktoré patria ľuďom, ktorí ich vyprodukovali. Potili krv mnohí z nich, aby ich zarobili. A teraz príde pán minister financií, lebo nie je schopný zostaviť rozpočet, a ide im ich zobrať. My sme zástancovia ľudí, ktorí tvoria hodnoty v tejto krajine a nebudeme súhlasiť s vyššími daňami,“ podčiarkol Sulík postoj strany, ktorý prezentuje už niekoľko týždňov.

Matovič v diskusii Denníka N pripustil, že nebude vedieť zostaviť rozpočet, ak SaS nebude súhlasiť s úpravou daní. Hovoril aj o rozpade vládnej koalície na jeseň.

Matovič Sulíkove slová označil za drzosť. „Od ministra hospodárstva, ktorý mal možno desať, pätnásť dovoleniek v Dubaji, je to drzosť,“ reagoval Matovič.

„Zvádzali sme dlhomesačný súboj o pomoci rodinám. Sulík sa hádzal o zem, že nerobme nič, nerobme nič, to sa podá a inflácia klesne. Keď sme stratili trpezlivosť, tak sme išli vlastnou cestou. Teraz budeme zvádzať súboj za vyššie platy učiteľov, zdravotných sestier, lekárov, policajtov, štátnych úradníkov. A on zasa chráni zbohatlíkov, prevádzkovateľov hazardu, Slovnaft, výrobcov alkoholu. Myslím si, že je to nemorálne konanie v tejto situácii,“ tvrdí Matovič.

VIDEO: Podľa Matoviča Sulík nedopraje učiteľom vyššie platy.
Video

Líder mandátovo najsilnejšieho vládneho hnutia OĽaNO však aj tvrdí, že 430-tisíc zamestnancov verejnej správy nemalo rok a pol zvýšené platy. „A keď bude Richard Sulík ďalej brániť, aby sa im zvýšili platy, tak je to v rozpore s morálkou a verejným záujmom,“ pokračoval Matovič.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa snaží byť v spore Matovič-Sulík nestranný. No pripomína, že „v programovom vyhlásení vlády nie je napísané, že sa nebudú zvyšovať dane“.

„Dohodli sme sa, že budeme znižovať dane na strane práce a zvyšovať dane na strane majetku, spotreby a negatívnych externalít. Ak tu máme potreby, ktoré nevieme rozpočtovo vykryť, tak potrebujeme nájsť opatrenia, ktorými ich vykryjeme. Môže byť diskusia o detailoch, som za hľadanie najlepšieho riešenia, ale nie o tom, kto je aký minister,“ hodnotí spor medzi dvoma ministrami a predsedami koaličných strán.

VIDEO: Kedy Heger vymení niektorého z ministrov?
Video

Infoboxík v článku

Heger hovorí, že ich hádka je „zástupný problém“. „Ukazuje vnútornú frustráciu ministrov. Frustrovaný minister má ísť na dovolenku alebo ísť od toho. Nebudem rešpektovať frustrovanosť ako stav, ktorý sa má podpisovať pod ich výsledky. To je ich zodpovednosť. Mňa sa tiež nik nepýta, či som frustrovaný, ja som zodpovedný za svoj výkon. V takomto duchu budem postupovať,“ tvrdí premiér.

Ministrov nechce vymeniť hneď v tejto chvíli. „Budem ich meniť na základe toho, ak nebudú dosahovať výsledky,“ objasnil Heger svoje kritériá na prípadnú výmenu ministra.

Rozhodcu v spore týchto dvoch mužov Heger nechce robiť. „Máme dosť zdatných ekonómov, ktorí vedia povedať, ktorý z tých argumentov je pravdivý a ktorý nie,“ mieni. Podľa Hegera by Rada pre rozpočtovú zodpovednosť by mala do týždňa, dvoch pripraviť stanovisko k protiinflačnému balíku.

„Je tu spor medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Ale občania potrebujú vedieť fakty a tie môže overovať Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Všetko ostatné je už len politika, ktorá niekedy zabáva a niekedy otravuje ľudí,“ dodal predseda vlády.

Strana Za ľudí považuje takéto odkazy cez médiá za zbytočné, pretože iba frustrujú verejnosť. „Podľa logiky SaS by niekto mohol zase žiadať výmenu ministra hospodárstva preto, že je drahá ropa a plyn,“ reagovala pre TASR šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Zabezpečenie zdravých verejných financií a rovnováha medzi príjmami a výdavkami štátneho rozpočtu je podľa Remišovej úlohou celej vlády a koalície. „Riešenie musí vláda hľadať spoločne,“ dodala. Jej strana nechce financovať vyššie platy učiteľov alebo zdravotníkov ďalším zadlžovaním krajiny. „Od rokovaní o rozpočte očakávame racionálne návrhy, nie osobné útoky,“ vyhlásila.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v súvislosti s otázkou možného pádu vlády hovorí o tom, že sú to otázky a špekulácie, ktoré rozvíjajú médiá ako odraz vzťahov v koalícii. Odvoláva sa pritom na konštruktívnu pracovnú atmosféru na vláde. „Som presvedčený, že táto vláda dovládne do roku 2024,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet #Richard Sulík #Igor Matovič