Globsec: Zelenskyj požiadal o zbrane, podľa Čaputovej Rusko bojuje aj proti európskym hodnotám

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Európu o dodávky ďalších zbraní a o schválenie nových sankcií proti Rusku. Zelenskyj sa prostredníctvom videoprejavu prihovoril k účastníkom konferencie Globsec v Bratislave. Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom vystúpení zdôraznila, že Ukrajina musí o svojej budúcnosti rozhodnúť sama a vyjadrila nádej, že Kyjev získa postavenie kandidáta na členstvo v Európskej únii. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že Ukrajina musí vojnu vyhrať a Putin vidieť, že invázia bola strategická chyba.

02.06.2022 12:30 , aktualizované: 17:20
globsec zelenskyj Foto: ,
Na snímke na veľkoplošnej obrazovke sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videospojenia prihovára k účastníkom na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum 2022 v Bratislave.
debata (325)

„Európa by mala viac podporiť Ukrajinu. Ďakujeme vám za všetko, dodávky zbraní by sa však mali zintenzívniť. Na bojisku na Ukrajine sa rozhoduje, či sa sloboda zachová pre všetkých. Rozhodne sa, či sloboda pretrvá v ďalších desaťročiach,“ povedal Zelenskyj. Medzi žiadanými zbraňami spomenul napríklad raketové a delostrelecké systémy.

Európsku úniu Zelenskyj vyzval na rýchlejšie rozhodovaniu v súvislosti so sankciami. „Toto sú dni, keď ide o život našich ľudí. Je dôležité konať okamžite a treba pristúpiť k siedmemu balíku sankcií. Je veľký rozdiel medzi krajinami, ktoré nás podporujú a ktoré robia niečo iné,“ dodal ukrajinský prezident.

Maďarsko sa v stredu opäť postavilo proti prijatiu šiesteho balíka protiruských sankcií, ktorý dlhodobo blokovalo pre nesúhlas s podmienkami embarga na dovoz ruskej ropy.

Podľa Zelenského v dôsledku ruskej blokády ukrajinských prístavov zažíva svet bezpečnostnú a potravinovú krízu, pretože Ukrajina nemôže vyvážať svoje obilie. „Ak sa to nepodarí zvrátiť, povedie to k politickému chaosu v Afrike aj v Ázii, povedie to k vlnám migrácie,“ povedal.

Podľa šéfky eurokomisie musí Ukrajina vojnu vyhrať

Predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová vyjadrila jasnú podporu Ukrajine. Podľa nej je nie len naším strategickým záujmom, ale aj morálnou povinnosťou, aby mala Ukrajina možnosť vstúpiť do Európskej únie. „Ukrajinci musia vyhrať túto vojnu a (ruský prezident Vladimir) Putin musí pocítiť veľkú strategickú prehru. Musí byť jasné, že agresor za napadnutie suverénnej krajiny zaplatí obrovskú cenu,“ povedala.

Šéfka EK ďalej uviedla, že členské štáty EÚ plne mobilizujú ekonomickú silu prostredníctvom sankcií, zatiaľ čo Putin mobilizuje svoje jednotky. Zdôraznila, že členské štáty sa musia zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív. Podľa nej ide o „najvážnejšie odstrihnutie“, aké môže Únia urobiť ruskej ekonomike, ktorá nie je veľmi diverzifikovaná.

Von der Leyenová v tejto súvislosti zmienila aj prechod na obnoviteľné zdroje a vyzvala na masívne investovanie v tejto oblasti. Podľa jej slov to nie je dobré len v boji proti klimatickej zmene, ale takisto aj pre našu nezávislosť a bezpečnosť. Dodala, že Ukrajina ihneď potrebuje ekonomickú a finančnú podporu. V súvislosti s obnovou Ukrajiny zmienila vytvorenie platformy, ktorá bude vedená Ukrajinou.

Heger podporili integračný proces Ukrajiny

Predseda vlády SR Eduard Heger sa zhodol s Ursulou von der Leyenovou na tom, že Ukrajina by mala dostať možnosť vstúpiť do Európskej únie, ak naplní všetky podmienky integrácie.

Heger v tejto súvislosti zdôraznil, že Slovensko je pripravené Ukrajine pomôcť aj podeliť sa o naše vlastné skúsenosti z integračného procesu. Zároveň zdôraznil, že pre Slovensko je nevyhnutné, aby Ukrajina ako susedný štát bola čo najskôr stabilnou a prosperujúcou krajinou. „Ukrajina je pre nás strategickým partnerom nielen preto, že jej chceme dopriať život v mieri, ale prináša to prosperitu aj pre Slovensko. Ukrajinu bude potrebné zrekonštruovať, ide o veľmi veľa investícií a Slovensko ako susediaca krajina by nemalo zmeškať túto príležitosť,“ zdôraznil slovenský premiér.

Čaputová: Pre prinavrátenie mieru do Európy je potrebné pokračovať v podpore Ukrajiny

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej Rusko nebojuje len proti Ukrajine ale aj proti európskym demokratickým hodnotám a pravidlám, ktoré na kontinente zaistili mier. Na prinavrátenie mieru do Európy je podľa prezidentky Čaputovej potrebné pokračovať v podpore Ukrajiny, aby bola vo vyjednávaní s Ruskom slobodná a nie pod nátlakom.

Čaputová aj v tomto príhovore pripomenula skúsenosti Slovenska a Česka z roku 1938, keď v Mníchove svetové mocnosti, s cieľom zaistiť mier, dovolili Adolfovi Hitlerovi zabrať časť ich územia. Podotkla, že za menej než rok sa tento mier zmenil na vojnu. Vo svojom príhovore preto vyzvala k nezopakovaniu rovnakej chyby.

Na snímke vľavo predsedníčka Európskej komisie... Foto: TASR, Michal Svítok
globsec von der leyenový čaputová Na snímke vľavo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave 2. júna 2022.

Slovenská hlava štátu tiež zhodnotila, že len humanitárna pomoc nepomôže Ukrajine zbaviť sa agresora, pretože situácia na bojisku je vážna a je potrebné robiť viac. Poukázala pri tom na to, že Slovensko patrí medzi významných dodávateľov vojenskej pomoci. „Rekonštrukcia Ukrajiny nemôže čakať, kým agresia skončí. Bude to veľká úloha, ale tiež investícia do našej spoločnej prosperity. Ako blízky sused, Slovensko plánuje mať aktívnu úlohu pri rekonštrukcii Ukrajiny,“ uviedla prezidentka s tým, že aj Európska únia bude mať dôležitú úlohu nielen v povojnovom zotavení. Verí, že EÚ odobrí Ukrajine kandidátsky status, pretože 20-ročné ponechanie krajiny pomedzí EÚ a Ruskom viedlo k väčšej nestabilite.

Pomalé postpandemické zotavenie a nedostatočné investovanie do iných zdrojov energie označila prezidentka za dôvody väčšieho oslabenia. Z tohto dôvodu radí viac investovať do zelenšieho a udržateľnejšieho rozvoja a znížení energetickej závislosti na Rusku. Podľa nej to nie je voľba, ale nutnosť. Potrebu investovať vidí aj pri rozpočte na obranu. Na summite NATO v Madride by mali byť lídri pripravení uvoľniť aspoň dve percentá z HDP na obranu, ešte pred pôvodne plánovaným rokom 2024. Tiež by sa malo posilniť východné krídlo a nová stratégia NATO by mala reflektovať novú realitu, a to, že Rusko je hrozba a kolektívna obrana by mala byť hlavným cieľom aliancie.

Prezidentka upozornila, že sa nedá ignorovať riziko, ktoré predstavujú dezinformácie a propaganda pre demokraciu a bezpečnosť. Vníma, že platformy sociálnych médií sa stávajú dominantným zdrojom informácií pre občanov. Ako ďalej objasnila, je potrebné urobiť viac, ako zvýšiť zodpovednosť platforiem za obsah, ktorý sprostredkujú. Mrzí ju, že sloboda prejavu sa zneužíva na ospravedlnenie neaktivity zo strany zastupiteľov štátov. Čaputová odmieta, aby boli demokratické nástroje, akým je sloboda prejavu, zneužité na zničenie samotnej demokracie.

Vo štvrtok sa v priestoroch bratislavského Grand Hotela River Park začala konferencia Globsec 2022 Bratislava Forum. Hlavnou témou podujatia, ktoré potrvá do 4. júna, je „budovanie odolnosti v rozdelenom svete“. Okrem iného sa na ňom delegáti budú venovať aj témam týkajúcim sa obnovenia stability v novej ére geopolitických konfliktov či udržania hospodárskeho rastu a obrany demokracie.

325 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová #GLOBSEC #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #Volodymyr Zelenskyj