Globsec: Transatlantickú cenu dostal celý ukrajinský národ

Českú a slovenskú transatlantickú cenu tento rok získal ukrajinský národ. V rámci konferencie GLOBSEC 2022 Bratislava Forum mu ju udelili vo štvrtok v súvislosti s obeťami a hrdinstvom Ukrajincov, ktorí od vypuknutia vojny bojujú o prežitie svojho štátu, informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

03.06.2022 11:31
globsec zelenskyj Foto: ,
Na snímke na veľkoplošnej obrazovke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (10)

„Odhliadnuc od geografie, Ukrajina už je Západom. Národ, ktorý sa nachádza v najtemnejšom období svojej modernej existencie, je pre nás jasným príkladom vzťahu k slobode a demokracii,“ uviedol vo vystúpení na odovzdávaní ceny minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Podľa jeho slov „máme morálnu povinnosť Ukrajine k integrácii do rodiny západných demokracií pomôcť aj formálne, podporou jej jasnej európskej perspektívy“.

Českú a slovenskú transatlantickú cenu tradične odovzdávajú v spolupráci slovenskej organizácie Globsec a českej organizácie Jagello 2000.

Ocenenie pre ukrajinský národ si z rúk slovenského premiéra Eduarda Hegera prevzali zástupcovia ukrajinského parlamentu.

Oceneným bol tiež český generál Karel Řehka, riaditeľ Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť Českej republiky, uviedol komunikačný odbor MZVEZ SR.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #GLOBSEC #Ivan Korčok #vojna na Ukrajine