Pri Vrútkach sa zrazili vlaky, nehoda má zranených, ale žiadnu obeť

Medzi Varínom a Vrútkami sa zrazili dva vlaky. Množstvo ľudí ma ľahké či stredné zranenia, úmrtie polícia predbežne vylúčila. Leteckí záchranári previezli do Martina jedného pacienta, mal byť v kritickom stave. Leteli aj pre ďalšieho zraneného.

03.06.2022 19:45 , aktualizované: 23:39
Zrážka vlakov medzi Varínom a Vrútkami Foto:
Zrážka vlakov medzi Varínom a Vrútkami.
debata (51)

Na železničnej trati medzi Varínom a Vrútkami narazil rušeň do stojacej súpravy osobného vlaku, ktorému mieril na pomoc, konkretizoval informáciu o nehode hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

K zrážke osobného vlaku – elektrickej jednotky Panter a rušňom došlo v piatok večer na trati medzi Varínom a Vrútkami. „Osobný vlak zostal pre poruchu stáť, rušňovodič volal do Vrútok, aby prišiel rušeň, ktorý ho môže odtiahnuť ďalej. Rušeň však narazil do tejto odstavenej elektrickej jednotky,“ opísal situáciu minister dopravy Andrej Doležal, ktorý prišiel na miesto nehody. Boli tam aj ďalší dvaja ministri, Vladimír Lengvarský a Roman Mikulec.

VIDEO: Zábery televízie TA3 z miesta nehody a vysvetlenie, čo sa pravdepodobne sta­lo.

Video

V nemocniciach je hospitalizovaných 15 pacientov. Traja sú vo vážnom stave, ostatní utrpeli ľahšie zranenia. Informoval o tom na brífingu v Univerzitnej nemocnici v Martine minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

„Na mieste bolo ošetrených 74 pacientov, 34 z nich bolo prevezených do nemocníc v Martine, Žiline, Ružomberku, Považskej Bystrici a Dolnom Kubíne. Nemocnice k 22.30 h prijali 15 pacientov, traja sú vo vážnejšom stave, utrpeli polytraumy,“ konkretizoval Lengvarský. Polícia hovorila o štyroch ťažko zranených.

Zrážka vlakov pri Vrútkach Čítajte viac Zrážku vlakov cestujúci zázrakom prežili. Záchranári pracovali na jednotku

Ostatní podľa neho utrpeli ľahšie zranenia, išlo o zlomeniny dolných končatín, kľúčnych kostí, pomliaždenia hrudníka. „Zranení pacienti, ktorí nevyžadovali liečbu, boli prepustení domov. Jeden z rušňovodičov je v stabilizovanom stave, utrpel poranenia hlavy a končatín,“ doplnil.

Šéf rezortu zdravotníctva podotkol, že vzhľadom na charakter nehody je veľmi dobré, že nedošlo k fatálnym následkom. Vyzdvihol promptnú reakciu okolitých nemocníc.

VIDEO: Pre nehodu vlakov bola zablokovaná aj cesta pod Strečnom. Takto to tam vyzeralo.

Video

Na mieste nehody bol večer aj posttraumatický tím a vyšetrovateľ vykonával na mieste prvotné úkony, uviedli policajti na sociálnej sieti.

Na miesto nehody prichádzalo množstvo záchranárskych vozidiel. Podľa informácií zo sociálnych sietí bola neprejazdná aj cesta pod Strečnom, čo neskôr potvrdila aj polícia. Doprava na trati bola prerušená.

Zrážka vlakov pri Vrútkach
Zrážka vlakov pri Vrútkach. Minister dopravy...
+15Zrážka vlakov pri Vrútkach.

Žilinská polícia vydala tesne po nešťastí mimoriadnu správu: „Polícia žiada vodičov aby na ceste I/18 za Vrútkami smer Žilina vytvorili záchranársku uličku pre všetky záchranné zložky z dôvodu železničnej nehody na železničnej trati pred Vrútkami, okres Martin. Cesta 1/18 za Vrútkami je momentálne neprejazdná obojsmerne!!!“

Cesta 1/18 za Vrútkami v smere do Žiliny bola v noci spustená v polovičnom profile, premávku policajti púšťajú striedavo. Križovatka Košická v Žiline je podľa policajtov plne prejazdná. Úsek diaľnice D1 Turany – Dubná skala mali otvoriť od 22.30 h.

VIDEO: Po zrážke vlakov cestu pri Strečne sprejazdnili.

Video

Premiér Eduard Heger na sociálnej sieti hovoril o vážnej nehode a avizoval, že na miesto idú ministri vnútra, zdravotníctva aj dopravy, ktorí ho priebežne informujú o situácii.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tiež odišiel na miesto nehody a následne do nemocnice, uviedol rezort zdravotníctva. „Štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská telefonovala s riaditeľmi nemocníc v Martine a Žiline, ktorí potvrdili, že situáciu so zranenými zvládajú a všetkým je poskytovaná potrebná zdravotná starostlivosť,“ uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti.

Pri nehode zasahuje 21 profesionálnych hasičov z Martina, Žiliny, Trenčína, zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline a z Bánoviec nad Bebravou a tiež dobrovoľní hasiči zo Sučian, Lipovca a obce Martin – Priekopa.

„Na mieste sa nachádzajú aj dva evakuačné autobusy HaZZ, v ktorých cestujúci nájdu dočasné útočisko,“ priblížila Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia HaZZ. Dodala, že k nehode došlo na trati v smere zo Žiliny do Vrútok.

Hlavný lekár Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Július Pavčo pre TASR priblížil, že na mieste udalosti zasahujú záchranári, zranených je viacero osôb. Zdravotnícke zariadenia v okolí sú podľa jeho slov pripravené prijať pacientov.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaková nehoda