Zrážku vlakov cestujúci zázrakom prežili. Záchranári pracovali na jednotku

Zranených ľudí po vlakovom nešťastí museli záchranári porozvážať do piatich nemocníc. Na miesto prišli aj traja ministri. Všetci chválili záchranárov. Polícia v sobotu oznámila, že začala trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Škodu vyčílili na dva milióny eur.

04.06.2022 07:45 , aktualizované: 11:54
debata (40)

Osobný vlak na trase medzi Žilinou a Vrútkami dostal medzi Varínom s Vrútkami poruchu. Keďže zostal stáť, rušňovodič zavolal do Vrútok, aby prišiel rušeň, ktorý by ho odtiahol ďalej. Ten však do neho, krátko pred devätnástou hodinou, narazil. Nehoda vyzerala už na prvý pohľad hrozivo. Na miesto prišli všetky záchranné zložky, medzi nimi zhruba 22 hasičov zo Žiliny, Martina a okolia.

Zrážka vlakov medzi Varínom a Vrútkami Čítajte viac Pri Vrútkach sa zrazili vlaky, nehoda má zranených, ale žiadnu obeť

„Prvotnou úlohou bolo zabezpečiť vyslobodenie osôb z jednotlivých koľajových vozidiel, poskytnúť im predlekársku prvú pomoc a čo najrýchlejšie transportovať do zdravotníckych zariadení,“ opísal situáciu jeden zo zasahujúcich hasičov.

VIDEO: Čo museli urobiť záchranári, keď prišli na miesto nehody?

Video

Na miesto prišli až traja predstavitelia vlády – minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina), šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), do martinskej nemocnice dorazil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

VIDEO: Minister dopravy Andrej Doležal sa prediera cez svah na mieste nehody.

Video

Doležal sa na mieste udalosti poďakoval za profesionálny zásah všetkým záchranárskym zložkám. „Príčinu samotnej nehody budeme poznať až po tom, ako sa vyšetrí. Na mieste sú stále inšpektori železníc a vyšetrovatelia policajného zboru,“ uviedol Vysvetlil, že tesne pred desiatou večer sprejazdnili druhú koľaj.

„Zatiaľ s obmedzenou rýchlosťou. Hneď ako sa nehoda zdokumentuje, bude sa pracovať na uvoľnení aj prvej koľaje. Zásadným spôsobom bola obmedzená tiež doprava na ceste pod Strečnom – došlo k jej úplnému vylúčeniu, lebo tam zasahovali všetky záchranárske zložky,“ povedal. V striedavom smere začali autá postupne púšťať zhruba o pol desiatej. Doležal dodal, že zranených mu je ľúto, no dôležité je, že sú mimo ohrozenia života.

VIDEO: Minister vnútra Roman Mikulec chváli záchranárov.

Video

„Som rád, že všetkých sa z vlaku podarilo dostať a nikto neprišiel o život. Všetky záchranné zložky vykonali skvelú prácu. Na miesto nehody prišli vo veľmi krátkom čase a zasahovali veľmi profesionálne a koordinovane,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

V Žiline zostali štyria hospitalizovaní

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline zostali v sobotu po piatkovej zrážke rušňa s vlakom pri Vrútkach hospitalizovaní štyria pacienti. Všetci sú mimo ohrozenia života. TASR to potvrdila hovorkyňa žilinskej nemocnice Lenka Záteková.

„V nemocnici po zrážke ošetrili sedem pacientov, štyria z nich sú hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie a chirurgie,“ uviedla Záteková.

Pacienti podľa nej utrpeli pomliaždeniny brušnej a hrudnej dutiny, jedna pacientka má zlomené rebrá a jeden člen posádky vlaku je hospitalizovaný s otrasom mozgu.

Zrážka vlakov pri Vrútkach
Zrážka vlakov pri Vrútkach. Minister dopravy...
+15Zrážka vlakov pri Vrútkach.

Vo vlaku sa nachádzala stovka cestujúcich. Zranených poodvážali do nemocníc v Žiline, Martine, Ružomberku, Dolnom Kubíne a Považskej Bystrici. Prvotná informácia o jednom úmrtí sa, našťastie, nepotvrdila.

Na ceste pod Strečnom, ktorá sa nachádza len pár metrov od železničnej trate, kde k zrážke došlo, sa tvorili dlhé kolóny. Úsek bol tri hodiny úplne neprejazdný. K dispozícii musel byť sanitkám, hasičským a policajným autám.

„Podľa súčasných informácií je v nemocnici prijatých 15 pacientov, z toho sú tri vážnejšie stavy. Ostatní utrpeli ľahšie zranenia, väčšinou zlomeniny končatín, kľúčnych kostí, pomliaždenia hrudníka. Pacienti, ktorých zranenia si nevyžadovali liečbu, boli prepustení domov,“ vysvetlil Lengvarský.

Vzápätí poukázal na promptnosť všetkých nemocníc, ktoré boli na zvýšený príjem pacientov pripravené počas niekoľkých minút. Ozrejmil, že rušňovodič utrpel poranenia hlavy a končatín, no momentálne je stabilizovaný. „Nevyžaduje žiadny operačný zákrok, je tu na pozorovaní,“ uzavrel Lengvarský.

VIDEO: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o ľuďoch, ktorí potrebovali pomoc zdravotníkov.

Video

Medicínsky riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin Dalibor Murgaš spresnil, že k nim priviezli 19 pacientov, jedného s ťažkým, šiestich so stredne ťažkým a dvanásť s ľahším poranením. Hospitalizovali sedem pacientov, z nich štyria vyžadujú operáciu.

Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline priviezli sedem cestujúcich. „Personálne a kapacitne bola u nás situácia od začiatku pod kontrolou, nebolo nutné aktivovať traumaplán,“ tvrdí hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Doplnila, že zdravotný stav troch pacientov umožnil po ošetrení ich prepustenie do domácej starostlivosti. Zvyšní štyria sú mimo ohrozenia života.

Riaditeľ úseku prevádzky Železničná spoločnosť Slovensko Ján Lukáč nekomentoval, či v prípade tejto nehody zlyhal ľudský faktor pri komunikácii. „Ťažko povedať, čo to bolo. Po ukončení vyšetrovania určite budeme verejnosť informovať,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaková nehoda