Bývalý bos Ferus dostal v kauze piešťanských piťovcov podmienku

Bývalý bos nitrianskeho podsvetia Ľuboš Ferus bol v kauze piešťanských piťovcov uznaný vinným zo založenia zločineckej skupiny. Rozhodol tak v pondelok Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Verdikt je však stále neprávoplatný, keďže obžalovaní aj prokurátor proti rozsudku podali odvolanie.

06.06.2022 13:47 , aktualizované: 14:10
Ľuboš Ferus Foto: ,
Ľuboš Ferus na snímke z februára 2018
debata (2)

„Bol členom zločineckej skupiny,“ vyhlásil v odsudzujúcom rozsudku predseda trojčlenného senátu Ján Hrubala. Za to Ferusovi uložil 3-ročný podmienečný trest s odkladom na 5 rokov. „Trestné stíhanie trvajúce nad 6 rokov je neprimerané. Ide o vyše 11 rokov starú vec. Za tejto situácie ide o učebnicový príklad pre mimoriadne zníženie trestu,“ vysvetlil výšku trestu Hrubala.

Ľuboš Ferus je v tomto prípade obžalovaný zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Paralelne však Ferus čelil aj ďalším trestným stíhaním. Skupina tzv. piťovcov 2 sa v okolí Piešťan zaoberala nelegálnym vymáhaním dlhov, vydieraním a poistnými podvodmi.

Spolu s Ferusom bol obžalovaný a súdený aj Milan Kožík, pre zločin prijímania úplatku. Ako policajt mal zabezpečiť, že členov skupiny nebudú vyšetrovať. Súd mu za 500-eurový úplatok uložil trest vo výške rok a deväť mesiacov. Presne toľko si totiž Kožík odsedel už vo vyšetrovacej väzbe. „Vôbec ste sa nesprávali ako policajt,“ poznamenal Hrubala v stručnom odôvodnení rozsudku.

Hrubala tiež poznamenal, že vinu súd uznával len pri skutkoch, kde svedčilo viac svedkov. „Všade, kde bola len výpoveď jedného svedka, sme oslobodili,“ vysvetlil Hrubala s tým, že sa riadili názorom odvolacieho Najvyššieho súdu.

Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry bola podaná ešte 5. mája 2015. Až 16 pôvodných obžalovaných súdili pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie a iné trestné činy.

Podľa obžaloby, ktorá zahŕňala osemnásť skutkov, ich spáchali medzi rokmi 2006 a 2012. Pôvodný šéf piešťanskej skupiny Róbert Bíly s políciou spolupracoval, svedčil proti svojom bývalým podriadeným a za to dostal 8– ročný trest.

Prvý rozsudok súd so skupinou vyhlásil súd ešte v decembri 2015. Odsúdil vtedy až 13 členov piešťanskej skupiny a ďalších troch spod obžaloby oslobodil. Najvyšší trest vtedy dostal práve Ferus, 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku. Bývalému policajtovi vtedy za prijímanie úplatku a zneužitie právomoci verejného činiteľa uložil štyri a pol roka za mrežami.

Najvyšší súd ale v nasledujúcom roku síce väčšinu trestov potvrdil, v prípade Ferusa a Kožíka však prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu na doplnenie dokazovania. Ten následne vo februári 2018 dvojicu oslobodil, na čo prokurátor opätovne podal odvolanie a Najvyšší súd vec v roku 2019 opäť vrátil na prejednanie Špecializovanému trestnému súdu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Ferus