Žilinka sa vyžaloval Kollárovi. Ten mu dáva za pravdu, na koalícii chce hovoriť aj o Lipšicovi

Generálny prokurátor Maroš Žilinka začal robiť poriadky. Minulý týždeň mal pohovor s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Jánom Šantom, ktorý sa podľa neho nevhodne vyjadroval o obvinenom právnikovi. V pondelok sa stretol s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom (Sme rodina) a riešil, prečo si predsedovia parlamentných výborov len tak pozývajú na zasadnutia špeciálneho prokurátora.

06.06.2022 14:10 , aktualizované: 16:15
Žilinka / Lipšic / Foto:
debata (45)

Išlo konkrétne o zasadnutie ústavnoprávneho výboru, ktorý sa venoval nedoriešeniu tzv. Mečiarových amnestií. Na výbor vtedy prišla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, aj špeciálny prokurátor Lipšic.

Žilinka napísal Kollárovi najskôr list, potom sa stretli a generálny prokurátor so súhlasom šéfa parlamentu zverejnil na sociálnej sieti. Upozorňuje, že „špeciálny prokurátor bol pozvaný a zúčastnil sa na schôdzi výboru, predmetom prerokovávania bola vec, ktorá nie je v zákonnej pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry, v riadiacej kompetencii špeciálneho prokurátora a ani v kompetencii jemu podriadených prokurátorov“.

Generálny prokurátor Žilinka vysvetlil Kollárovi, že výbory Národnej rady si môžu pozývať „na svoje schôdze generálneho prokurátora, nie však špeciálneho prokurátora či iného prokurátora“.

„Funkciu špeciálneho prokurátora nemožno stotožnovať ani zamieňať s funkciou generálneho prokurátora,“ pokračuje v liste Žilinka. Pripúšťa však, že generálny prokurátor sa môže dať zastúpiť na schôdzi výboru Národnej rady povereným zástupcom. Tým môže byť aj špeciálny prokurátor, ale aj hociktorý iný prokurátor.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka si predvolal na koberček Šantu, lebo vtipkoval na účet Paru

Žilinka upozorňuje, že špeciálny prokurátor nebol pozvaný na parlamentný výbor po prvý raz. Podotýka, že sa tak stalo bez jeho vedomia. „V právnom štáte je neprípustné nerešpektovanie Ústavy SR, jej nerešpektovanie ohrozuje samotnú podstatu demokratického štátu. Ani Národná rada a jej orgány nemôžu konať svojvoľne,“ dodáva Žilinka s tým, že žiada Kollára, aby zabezpečil dodržiavanie zákona.

Kollár po stretnutí povedal, že „musí dať generálnemu prokurátorovi za pravdu“. Tvrdí, že túto tému bude „preberať na grémiu pred júnovou schôdzou a otvorí ju aj na koaličnej rade“.

„Generálnu prokuratúru zastupuje nie pán Lipšic, ale generálny prokurátor. Ak chce ísť špeciálny prokurátor na výbor, musí mať poverenie generálneho prokurátora,“ dodal Kollár.

Šeliga: Namiesto Lipšica by mal riešiť problémy u seba

Žilinka chce cenzurovať už nielen prokuratúru, ale aj Národnú radu, napísal na sociálnej sieti nezaradený poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). Ako uviedol Šeliga, rokovací poriadok hovorí jasne, že poslanci si môžu na výbory pozvať, koho uznajú za vhodné, a Maroš Žilinka by sa namiesto cenzúry Daniela Lipšica mal začať venovať skutočným problémom prokuratúry. „Pretože toto, čo predvádza, je v skutku prokuratúra sovietskeho typu,“ povedal Šeliga.

Juraj Šeliga dnes poznamenal, že je zvedavý, či Žilinka príde na výbor vo štvrtok predstaviť záverečný účet prokuratúry. „Nehovoriac o tom, že x-krát nebol prítomný na Hodine otázok, keď dostal položenú otázku. Generálny prokurátor by si mohol začať plniť svoje zákonné povinnosti, a nie žiadať o cenzúru v parlamente,“ dodal Šeliga.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka