Čaputová v pasci: Podpíše Matovičov inflačný balíček?

Prezidentka Zuzana Čaputová si vypočula aj zástancov, aj odporcov daňového bonusu a tzv. krúžkovného

07.06.2022 06:01
Zuzana Čaputová, protiinflačný balíček Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia sociálnych partnerov súvislosti so schválením protiinflačného balíka zákonov v priestoroch Prezidentského paláca 6. júna 2022 v Bratislave.
debata (126)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ťažké rozhodovanie. Prezidentka Zuzana Čaputová má čas do piatka, aby sa rozhodla, či podpíše, alebo nepodpíše tzv. protiinflačný balíček. Legislatíva, ktorú jej autor minister financií Igor Matovič (OĽaNO) predstavuje ako dvesto eur na každé dieťa, síce expresne prešla vládou i parlamentom, zasekla sa však na stole v Prezidentskom paláci. Azda ešte nikdy nebol taký tlak na hlavu štátu pri rozhodovaní, čo urobí s nejakým zákonom.

„Som rád, že aspoň jeden ústavný činiteľ si s nami sadol a počúva fakty,“ povedal po stretnutí s prezidentkou šéf Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček.

VIDEO: Jednota dôchodcov: Z protiinflačného balíčka sme vypadli.

Video

V pondelok totiž Čaputová urobila to, čo neurobil ani Matovič, ani vláda. Stretla sa so zástupcami samosprávy, zamestnancov, odborov, ale aj prorodinných organizácií, aby si vypočula ich názory na protiinflačný balíček.

Podľa politológa Tomáša Koziaka Čaputovej rozhodovanie bude ťažké. Ministrovi financií sa podarilo spoločnosť dostať v podstate do neriešiteľnej situácie. Ak by sa Čaputová rozhodla materiál nepodpísať, Koziak očakáva zvýšenú mieru útokov zo strany Matoviča.

„Začal by tvrdením, že prezidentka je antisociálna. Igor Matovič je schopný aj vecné pripomienky svojho oponenta pretaviť do osobného sporu. Bude tvrdiť, že prezidentka odmieta dať peniaze tým najchudobnejším,“ zdôraznil.

Ale ak ho podpíše, spôsobí problémy obciam, ktoré už teraz avizujú, že na to doplatia občania.

Matovič, Kremský, parlament Čítajte viac Presťahujte sa. Odporúčanie Kremského seniorom pri cenách energií pobúrilo penzistov

Ešte v piatok sa pred palácom objavil hnedý detský kočík s výzvou, že „už len a len od pani prezidentky závisí, či sa 3 milióny detí a rodičov konečne dočká úcty zo strany štátu“. Rybníček tvrdí, že to sa len Matovič „snaží navodiť atmosféru, že o všetkom rozhoduje prezidentka“.

Vášne okolo inflačného balíčka, ktorý by mal znížiť rozpočty miest a obcí približne o pol miliardy, podľa sociologičky Silvie Porubänovej bičujú najmä politici. „Každý si myslí, že je tu voľných 15, 20 percent voličov, ktorých si môžu uchmatnúť. Ale nachádzajú len témy, ktoré tu už boli. Fantázia a predstavivosť im ďalej nesiaha, nevedia vymyslieť niečo účinné, čím by mohli ľudí presvedčivo osloviť,“ hovorí Porubänová s tým, že zvyčajne v polovici volebného obdobia sa pravidelne opakuje téma finančnej pomoci. Tentoraz ide o pomoc rodinám s deťmi.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Prezidentka v pasci

„Prijatie protiinflačného balíčka bude mať dosah napríklad na drahšiu dopravu, vyššie doplatky v domovoch sociálnych služieb,“ vyratúva predseda združenia SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger sa pridáva, že „obce do 500 obyvateľov budú mať problém zostaviť rozpočet“. Podľa neho zastanú aj rozvojové projekty, obce sa nebudú uchádzať ani o eurofondové projekty, pretože peniaze, ktoré potrebujú na ich spolufinancovanie, dajú na svoju prevádzku.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček