Pokračovanie článku: Čaputová v pasci: Podpíše Matovičov inflačný balíček?

Verní voliči

Porubänová hovorí, že koalícia už začína rátať s voľbami. „Aj preto je dialóg agresívnejší, aj preto sa zvyšuje nátlak smerom k prezidentke. Myslia si, že už teraz ovplyvňujú preferencie,“ hovorí sociologička.

Podľa nej politické strany preceňujú rozhodovanie voliča len na základe toho, či mu politická strana dá nejakú finančnú pomoc. „Ľudia sa nerozhodujú na základe toho. Aj na toto sa veľmi rýchlo zabudne. Aj keby dostali peniaze mesiac, dva pred voľbami, nemá to vplyv na to, koho budú ľudia voliť,“ upozorňuje.

Poslanec OĽaNO Peter Kremský pobúril verejnosť, keď odporučil dôchodcom, ktorí nevládzu platiť energie a nájom, aby sa presťahovali do menších bytov. Spoločnosť hnevá jeho zdôrazňovanie, že pomoc potrebujú viac rodiny s deťmi. „Takto to nemôže stáť,“ upozorňuje Porubänová s tým, že vždy približne v polovici vládnutia sa otvára diskurz, kto je verný volič.

Dôchodcovia sú verní, a najmä chodia voliť. Treba si teda kupovať ľudí v produktívnom veku? „Mylná je predstava, že mladé rodiny, ľudia, ktorí majú deti alebo plánujú mať deti, volia na základe kritérií, či im pridávajú príspevok, alebo nie. Ľudia v reprodukčnom veku sa nerozhodujú podľa toho, kto im čo pridá,“ podotýka Porubänová.

Politológ Koziak je presvedčený, že Kremského slová mali vyrátaný účinok. „Politici majú to, čo povedia, vypočítané. Hovoria to zámerne pre svojich voličov. Nepochybujem o tom, že si tento výrok mal nájsť svojho adresáta,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček