Pokračovanie článku: Čaputová v pasci: Podpíše Matovičov inflačný balíček?

Nápady budú pribúdať

Tak ako župan Viskupič vyčíta, že obrovský zásah do financovania sa udial veľmi rýchlo a bez diskusie, aj politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore Koziak hovorí, že irituje už len to, že sa hovorí o stovkách miliónov a zákon sa prijímal narýchlo.

Problém podľa neho spôsobuje aj to, ako je koalícia vyskladaná. Pripomína, že štvorkoalícia je poskladaná z rôznych politických prúdov. „Najväčším odporcom tohto návrhu je Richard Sulík. Vytvára to konflikt medzi liberálnym a sociálnym princípom. Tie sú práve pri sociálnych balíčkoch nezlučiteľné a je pochopiteľné, že sa v názoroch naň líšia,“ doplnil.

Aj samotný spôsob predkladateľa návrhu môže podľa Koziaka spôsobovať problém. „Pozrime sa na to, ako sa Igor Matovič správa. Schopnosť odkomunikovať zákon je veľmi dôležitá, no Matovič odmietal o návrhu diskutovať a vieme, že jeho komunikácia, či už s koaličnými partnermi, či ako politika navonok, nie je jeho silná stránka,“ ozrejmil politológ.

Podotkol, že vzhľadom na to, že o rok a pol by sa mali konať parlamentné voľby, môže ísť zo strany OĽaNO o predvolebnú kampaň. „Každý hrá na seba, aby bol pred voličmi páčivejší, a v prípade Matoviča vidíme, že nie je problém preňho byť viac sociálnejší ako sociálnodemokra­tické strany. Sú dva roky do volieb, a teda ideme rozdávať,“ ozrejmil.

Koziak predpokladá, že takéto nápady budú len pribúdať. „Nepridá to na súdržnosti tejto koalície,“ podotkol.

Ak by sa Čaputová rozhodla materiál nepodpísať, Koziak očakáva zvýšenú mieru útokov zo strany Matoviča. „Začal by tým, že by tvrdil, že prezidentka je antisociálna. Igor Matovič je schopný aj vecné pripomienky svojho oponenta pretaviť do osobného sporu. Bude mať príležitosť byť mimoriadne osobný. Bude to vedieť urobiť skutočne demagogickým spôsobom, pretože sa bavíme o niečom, čo je z hľadiska demagógie ľahko zneužiteľné. Tvrdiť, že pani prezidentka odmieta dať peniaze tým najchudobnejším,“ zdôraznil. Pripomína, že to len viac prehĺbi priepasť medzi ministrom financií a hlavou štátu a že to bude voda na mlyn pre politických radikálov, ktorí síce Igora Matoviča „nemusia“, ale „nemusia“ ani prezidentku a je im jedno, proti čomu protestujú.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček