Podľa Andruskóa Žilinka posúval informácie Kuciakovi

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. Súd štvrtým pojednávacím dňom pokračoval vo výsluchu Zoltána Andruskóa, ktorý v rámci dohody o vine a treste dostal za podiel na smrti novinára trest 15 rokov väzenia.

07.06.2022 09:36 , aktualizované: 15:40
debata (23)

Andruskó počas výpovede zopakoval, že Marian Kočner dal odstrániť Kuciaka, lebo sa bál trestného stíhania. Obžalovaná Alena Zsuzsová mu mala takto zdôvodniť objednávku vraždy nielen novinára, ale aj vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Žilinku.

„Skupina prokurátorov okolo Dušana Kováčika znemožnila Žilinkovi prácu. Preto sa snažil spolupracovať s Jánom Kuciakom,“ vypovedal Andruskó. Tvrdí, že Kuciak mal podľa Zsuzsovej informácie ku kauzám aj od Žilinku. Kočnera označil aj za objednávateľa vrážd prokurátorov, ktoré sa nezrealizovali.

Vypovedať príde aj Tóth

Výsluch Andruskóa popoludní prerušili. Sťažoval sa na zlý zdravotný stav. Vypovedať by mal opäť 14. júna. Počas budúceho týždňa by mal byť vypočutý člen zločineckého gangu zo Serede Iľja Weiss. A to najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov. Výsluch by mal absolvovať aj bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Vykonané majú byť ďalšie dôkazy, okrem iného záznamy telefonických hovorov.

Andruskó sa na zdravotný stav sťažoval ešte na začiatku pojednávania. „Bojím sa, že nebudem vedieť reagovať," povedal s tým, že je nevyspatý a bolí ho hlava. „To však neznamená, že nechcem spolupracovať," uviedol. Predsedníčka senátu Ružena Sabová povedala, že odkladom jeho výsluchu by sa narušil harmonogram pojednávaní a ak je to možné, súd chce jeho výsluch dokončiť.

Zoltán Andruskó Čítajte viac Pral som peniaze pre Bödöra, vyhrážali sa mi zabitím, tvrdí Andruskó

Najvyšší súd v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kracina a bosniansky občan Darko Dragič.

andruskó Čítajte viac Na súd ho priviedli v kukle. Andruskó: Spolupracovať s políciou som začal zo strachu o život
23 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Zoltán Andruskó