Kažimírovi paragrafom 363 zrušili obvinenie, Špeciálna prokuratúra zverejnila Lipšicovo uznesenie

Generálna prokuratúra opäť musela použiť známy paragraf 363, tentoraz v prospech guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií za stranu Smer Petra Kažimíra. Jeho obvinenie z korupcie bolo totiž vraj nezákonné, a preto Generálna prokuratúra prikázala polícii v prípade konať opäť. Kým Kažimír mal toto rozhodnutie prijať s pokorou, Špeciálna prokuratúra sa proti ďalšej kritike svojej práce ohradila.

07.06.2022 11:42 , aktualizované: 15:15
Kažimír Foto:
Guvernér NBS Peter Kažimír
debata (92)

Uznesenie o vznesení obvinenia guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) zrušil paragrafom 363 Trestného poriadku prvý námestník Generálnej prokuratúry Jozef Kandera.

„Na vznesenie obvinenia Ing. Petra K. neboli splnené zákonné podmienky,“ povedal v utorok na tlačovom brífingu, kde spolu s ním sedeli aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a jeho ďalší námestník Jozef Sedlák.

Celé trestné stíhanie bolo podľa prokuratúry postavené len na výpovedi jediného kajúcnika, ktorým je bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze. "Obvinenie Petra K. bolo vznesené len na základe jediného spolupracujúceho svedka Františka I.,“ zdôraznil Kandera.

„Výpovede svedka neboli podporené ani ďalšími dôkazmi,“ zdôraznil Kandera. „Na základe týchto skutočností bolo zistené, že neboli splnené zákonné dôvody na vznesenie obvinenia,“ skonštatoval Kandera.

Pozrite si uznesenie, ktoré zverejnila Špeciálna prokuratúra

Kliknutím obrázok zväčšíte

zväčšiť Foto: FB ÚŠP
Kažimír, Lipšic, uznesenie
zväčšiť Foto: FB ÚŠP
kažimír, lipšic, uznesenie

Národná banka Slovenska zrušenie obvinenia svojho guvernéra nekomentovala. Odkázala na Kažimírovho advokáta Ondreja Mularčíka.

„Klient je spokojný a toto rozhodnutie prijal s pokorou. Necíti sa ani sa necítil byť vinným zo spáchania žiadneho trestného činu. Pokiaľ bude toto trestné konanie vo vzťahu k nemu pokračovať, bude sa snažiť preukázať, že nie je páchateľom žiadneho trestného činu,“ povedal pre Pravdu Mularčík.

Podľa zrušeného obvinenia mal Kažimír vo svojej kancelárii na ministerstve financií v roku 2017 žiadať prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho o urýchlenie a úspešné ukončenie daňových kontrol šestice firiem. Hneď mu mal za to sľúbiť aj odmenu.

Po ukončení daňových konaní dvoch z firiem mal Kažimír tiež vo svojej kancelárii Imreczemu v nezalepenej obálke odovzdať 48-tisíc eur. „To je pre teba, a nikomu z toho nič nedávaj,“ mal povedať Kažimír Imreczemu.

Kažimír však naďalej tieto obvinenia odmieta. „Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ povedal Kažimír novinárom ešte pred príchodom na Prezídium Policajného zboru, kde bol vlani v auguste predvolaný ešte ako svedok.

Už 8. októbra ale bolo Kažimírovi vznesené obvinenie pre prečin podplácania. Za tento čin Kažimír čelil hrozbe trestu vo výške dva roky až päť rokov.

Aké to boli bankovky?

Problémov v Kažimírovom obvinení však bolo podľa Generálnej prokuratúry ešte viac. „V jeho výpovedi sú zásadné rozpory,“ skonštatoval Kandera. Ako príklad uviedol Imreczeho tvrdenia o tom, kedy mal byť skutok spáchaný.

Imrecze mal vypovedať, že ku skutku malo dôjsť niekedy v roku 2016. V ďalších výpovediach o niekoľko mesiacov neskôr ale uviedol, že skutok mal pokračovať aj v roku 2018.

„Podľa výpovede svedka malo dôjsť k rozhovorom a vyplateniu v čase, keď bol obvinený Peter K. ešte ministrom financií. Ale k vyplateniu nadmerných odpočtov DPH za firmy došlo až v decembri 2018 a vo februári 2019. V tom čase Peter K. už nebol vo funkcii, skončil presne 1. októbra 2018,“ povedal Kandera.

Peter Kažimír Čítajte viac Petra Kažimíra obvinili z korupcie. Guvernér NBS a exminister financií sa necíti byť vinný

Imrecze rôzne vypovedal aj o tom, či mali daňové kontroly firiem dopadnúť úspešne, alebo mali byť len rýchlo ukončené, bez ohľadu na výsledok.

„Je potrebné upozorniť, že všetky daňové konania proti firmám L1 až L6 prešli súdom, ktoré konštatovali, že daňový úrad bude musieť nadmerné odpočty vyplatiť,“ podotkol Kandera.

Podstatné rozpory Generálna prokuratúra našla aj vo výške úplatku. Podľa jednej Imreczeho výpovede mal Kažimír prevziať obálku s 50-tisíc eurami, v inej výpovedi zas uvádzal 48-tisíc eur.

„Bolo mu divné, keď si tie peniaze prepočítal, že to nebolo 50-tisíc eur, ale len 48-tisíc,“ priblížil Kandera jednu z Imreczeho výpovedí.

Peter Kažimír Čítajte viac Špeciálna prokuratúra zamietla sťažnosť Petra Kažimíra voči obvineniu z podplácania

Lipšic: Sú aj ďalšie dôkazy

Slová kritiky ťažko prijali na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Jeho šéf Daniel Lipšic má s Generálnou prokuratúrou spory už dlhšie. Tlačový brífing, kde Žilinka upozornil na pochybenia ÚŠP, sa preto rozhodli doplniť vlastným vyjadrením a uznesením, ktorým bola zamietnutá sťažnosť obvineného proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

„Z daného uznesenia jednoznačne vyplýva dôkazná situácia, ktorá postačovala na vznesenie obvinenia. Táto dôkazná situácia je v uznesení detailne vyhodnotená. Úrad špeciálnej prokuratúry zároveň konštatuje, že od vznesenia obvinenia sa dôkazná situácia proti obvinenému ešte ďalej posilnila, a to aj vykonaným znaleckým dokazovaním. Informácie o ďalších dôkazoch na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry neodzneli,“ posťažovali sa na špeciálnej prokuratúre.

Peter Kažimír bol od roku 2006 poslancom Národnej rady, neskôr podpredsedom vlády a dvakrát aj ministrom financií, od apríla 2012 až do apríla 2019. Politiku opustil 1. júna 2019, keď sa stal guvernérom Národnej banky Slovenska, kde nahradil Jozefa Makúcha. Keďže vstúpil do apolitickej funkcie, vzdal sa aj členstva v strane Smer, v ktorej bol od roku 2010 podpredsedom.

Kvôli politickej minulosti v strane Smer bol kritizovaný už pri nástupe do funkcie. Vyčítali mu, že nebude dostatočnou zárukou nezávislosti. Po tom, čo ho v utorok obvinili z prečinu podplácania, vládni predstavitelia ho začali vyzývať na vzdanie sa funkcie.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Generálna prokuratúra #Peter Kažimír #Maroš Žilinka