Mimoparlamentné strany vyzvali prezidentku, aby Matovičov balíček nepodpísala

Koalícia mimoparlamentných strán Spolu, Demokratická strana, Šanca a ODS vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala celý „protiinflačný balíček“, ktorý navrhuje minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO).

07.06.2022 13:34
Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (5)

Ako informovala strana Spolu, prezidentka by mala vrátiť do parlamentu tie časti Matovičových zákonov, ktoré neprinášajú adresnú pomoc tým, čo ju potrebujú a ktoré obišli riadny legislatívny proces a nevyžadujú si skrátené legislatívne konanie. Mimoparlamentné strany chcú takto podporiť svojich primátorov a starostov, ktorí sa pripojili k štrajkovej pohotovosti samospráv.

Spomínané koaličné strany uviedli, že plne podporujú potrebu urýchlenej pomoci tým rodinám, ktoré sú ohrozené chudobou aj v dôsledku zrýchľujúcej sa inflácie. „Matovičov návrh však zabúda na viaceré dotknuté skupiny občanov, neprešiel riadnym legislatívnym procesom a nereaguje na odborné protiargumenty. Vo svojej podstate občanom nepomôže, pretože sumu, ktorú občanom ponúka, im zároveň berie znížením kvality a dostupnosti služieb poskytovaných samosprávami,“ zhodnotili. Predložený návrh podľa nich totiž znamená zníženie príjmov samospráv o stámilióny eur ročne. Dodali, že samosprávy si nemôžu dovoliť nezabezpečovať a nevykonávať očakávané služby pre svojich obyvateľov, finančné výpadky tak budú musieť riešiť zvyšovaním miestnych daní a poplatkov.

Zuzana Čaputová, protiinflačný balíček Čítajte viac Čaputová v pasci: Podpíše Matovičov inflačný balíček?
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček